Na rozgrzewkę – Zupa marchewkowo-pomarańczowa lub Tajska zupa kokosowa
W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów!
W chłodne dni na obiad najlepiej sprawdzają się zupy. Są zdrowe, pożywne, zazwyczaj mało kaloryczne i dzięki odpowiednio dobranym przyprawom świetnie rozgrzewają. Jeśli nie macie pomysłu jak je przygotować, skorzystajcie z naszych przepisów. Marchewkowo pomarańczowa zupa z imbirem to propozycja dla miłośników zup o delikatnej, kremowej, konsystencji, zaś dla smakoszy orientalnej kuchni polecamy tajską zupę kokosową z dzikim ryżem i krewetkami z dodatkiem imbiru. Smacznego!
Zupa marchewkowo-pomarańczowa z imbirem
Składniki:
- 100 g ryżu basmati firmy Kupiec
- 700 g marchwi
- 400 ml bulionu warzywnego
- 200 ml soku pomarańczowego
- 2 cm imbiru
- 1 łyżka oliwy
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta cynamonu
- sól, cukier, biały pieprz do smaku
Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchew obrać, pokroić na grube plastry, skropić lekko oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Po upieczeniu marchew przełożyć do garnka, dodać starty na drobnej tarce imbir i wlać sok pomarańczowy. Zmiksować blenderem na krem. Dodać bulion i przyprawy do smaku, gotować jeszcze 10 min na wolnym ogniu. Podawać z ugotowanym ryżem.
Tajska zupa kokosowa z dzikim ryżem i krewetkami
Składniki:
- 100 g dzikiego ryżu, ugotowanego wg przepisu na opakowaniu, firmy Kupiec
- łyżka czerwonej pasty curry
- ząbek czosnku, starty
- niewielki kawałek imbiru, starty
- 2-3 łyżki oleju, np. kokosowego
- puszka mleka kokosowego
- 200 g krewetek
- 400 g fasolki szparagowej, żółtej i zielonej
- 1,5 l bulionu
- garść posiekanej świeżej kolendry
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej, dodać pastę curry, czosnek i imbir, smażyć chwilę, mieszając, aż poczujemy wyraźny aromat, wrzucić krewetki i fasolkę, wymieszać i zalać mlekiem kokosowym i bulionem. Gotować 15 minut. Zupę podawać z dzikim ryżem i posypaną świeżą kolendrą.