Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc
Jeśli lubisz zupę z kurek – to warto je zebrać własnoręcznie. Radzimy więc, by sprawdzić jesienią, gdzie na grzyby warto się udać i jakiego lasu szukać – by zebrać kosze kurek i potem je zamrozić na całą zimę.
Składniki na danie: Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc
- 8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,
- 400 gram kurek,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- seler,
- por,
- ząbek czosnku,
- średniej wielkości cebula,
- 0,5l bulionu drobiowego,
- sól, pieprz,
- masło,
- ulubione zioła,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.
Robię bardzo podobnie 🙂
Uwielbiam zupy-kremy, ale z kurkami nigdy nie jadłam . Wygląda bardzo apetycznie.
Niezaprzeczalnie smaczna 😉
Jak każdy krem smakowity i apetyczny.
Ale fajna zupka… I te grzanki w serduszka…
Bardzo często robię, jedna z moich ulubionych zup.
Wolałabym jajecznicę z kurkami…
Uwielbiam taką zupę
Na romantyczny posiłek we dwoje jak znalazł 🙂
Wygląda pysznie 🙂
uwielbiam potrawy z grzybami, mogłabym je jeść każdego dnia, ale chyba ze względów zdrowotnych nie jest to najrozsądniejszy pomysł 🙂 zupka wygląda cudownie 🙂
Uwielbiam grzybki w każdej postaci , więc ta zupka po prostu musi być przepyszna , natomiast grzaneczki wyglądają obłędnie , zwłaszcza ze względu na ich ciekawy – miłosny kształt 🙂
Chętnie już bym zjadła. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Grzyby to nasz rarytas. I zbieramy i jemy, i robie przetwory. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
A sosik z czrnych łepek w śmietanie?Pychotka. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.