Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc
Jeśli lubisz zupę z kurek – to warto je zebrać własnoręcznie. Radzimy więc, by sprawdzić jesienią, gdzie na grzyby warto się udać i jakiego lasu szukać – by zebrać kosze kurek i potem je zamrozić na całą zimę.
Składniki na danie: Zupa krem z kurek z grzankami w kształcie serc
- 8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,
- 400 gram kurek,
- 2 pietruszki,
- 2 marchewki,
- seler,
- por,
- ząbek czosnku,
- średniej wielkości cebula,
- 0,5l bulionu drobiowego,
- sól, pieprz,
- masło,
- ulubione zioła,
- natka pietruszki
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.