Zupa krem z kalafiora na rozpoczęcie sezonu kalafiorowego!

Sezon na kalafiory właśnie się zaczyna. Pojawiają się one na straganach i ryneczkach, kusząc pięknym połączeniem delikatnego kremowego koloru i soczystej zieleni. Dowiedz się, jak przygotować pyszną i pożywną zupę krem z kalafiora.

Zupa krem z kalafiora – idealna na rozpoczęcie sezonu kalafiorowego

Kalafior poza walorami smakowymi sprzyja także utrzymaniu wagi na odpowiednim poziomie, ponieważ nie jest kaloryczny. Jest to dobre warzywo dla cukrzyków – jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 15. Kalafior dobrze komponuje się z wieloma innymi warzywami i świetnie nadaje się do zrobienia pysznych dań. Zupa krem z kalafiora to świetna propozycja na rozpoczęcie kalafiorowego sezonu!

Składniki na zupę krem z kalafiora

Możesz przygotować kilka wersji tej pysznej zupy, jednak propozycja zupy kremu jest jedną z tych najdelikatniejszych i z pewnością posmakuje nawet dzieciom. Czego potrzebujesz, aby przygotować pyszną zupę krem z kalafiora?

Składniki na zupę krem:

  • 1 duży kalafior,
  • 1 cebula,
  • 1 duży ziemniak,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 25 g masła,
  • 1 litr bulionu,
  • 500 ml mleka,
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • pęczek koperku,
  • opcjonalnie: grzanki.


Jak przygotować zupę krem z kalafiora?

Do przygotowania zupy potrzebny Ci będzie dosyć duży kalafior, z którego należy usunąć liście oraz głąb. Tak oczyszczone warzywo potnij na różyczki. Następnie obierz i pokrój w kosteczkę jednego dużego ziemniaka i jedną cebulę. Wszystkie warzywa wrzuć do garnka i dodaj dwie łyżki oliwy i 25 gram masła. Całość podgrzej na małym ogniu 2-3 minut, a po tym czasie garnek przykryj i trzymaj na ogniu jeszcze około 10 minut, od czasu do czasu mieszając, tak aby warzywa się nie przyrumieniły zbyt bardzo.

Gdy warzywa zmiękną, dodaj 1 litr bulionu warzywnego. Poczekaj, aż całość zagotuje się. Po tym czasie dodaj jeszcze około 500 mililitrów mleka i doprowadź do wrzenia. Do smaku dopraw solą i pieprzem. Gotuj na małym ogniu jeszcze około 10 minut, aż warzywa całkiem zmiękną. Po zdjęciu z ognia dodaj 150 mililitrów śmietanki 30% i całość zmiksuj blenderem ręcznym. Jeśli mimo wszystko zostaną grudki, zupę możesz przetrzeć przez sito za pomocą drewnianej łyżki, aż do uzyskania idealnie gładkiego kremu.

Jeśli zupa ma być podawana później, przed podaniem podgrzej ją, ale nie gotuj. Zupę serwuj z dużą ilością koperku i opcjonalnie z grzankami.

Smacznego!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,70 z 5)
zapisuję głos...