Zupa krem z dyni – TOP5 najlepszych przepisów idealnych na jesień
Jednym z dań, które często goszczą w kuchni w sezonie jesiennym jest zupa krem z dyni. Chyba nie ma bardziej symbolicznego warzywa, które kojarzy się z tą porą roku. Dynia pojawia się jesienią pod postacią dekoracji domu czy ogrodu, ale króluje także na stole. Dziś przedstawimy Wam TOP5 przepisów na smaczne zupy z tym warzywem w roli głównej. Przepyszne, proste w wykonaniu i bogate w wartościowe składniki. Zatem zaczynamy!
Spis treści:
Czy dynia jest zdrowa?
Zupa krem z dyni w sezonie jesiennym to jedno ze sztandarowych dań. Jej zaletą jest to, że można ją przyrządzić na szereg różnych sposobów. Dynia to warzywo bogate w wartości odżywcze, ale także lecznicze. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka oraz kwasu foliowego i niacyny. Ponadto w jej składzie znajdziemy także witaminy A, B6, C, E i K oraz składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, sód, potas czy selen. Warto też wiedzieć, że warzywo to jest mało kaloryczne można je zatem śmiało wkomponować do swojej diety odchudzającej. W 100g dyni jest jedynie 34 kcal, więc zupa przygotowana na jej bazie nie powinna zaszkodzić sylwetce. Warto jednak wiedzieć, że dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest polecana diabetykom.
Zupa krem z dyni – 5 najlepszych przepisów
Jakie przepisy na zupę z dyni warto znać i wcielić w życie? Oto nasze propozycje:
Zupa krem z dyni z serkiem topionym
Gęsta, kremowa i łagodna w smaku. To odsłona zupy dyniowej, która może przekonać dzieci do jedzenia tego warzywa. W takim wydaniu często można ją spotkać w przedszkolach i szkołach, w to dowodzi, że idealnie trafia ona w kulinarne gusty najmłodszych. Jest lekko słodka i aksamitna.
Składniki:
1 kg dyni
3 łyżki masła
100 g serka topionego śmietankowego
2 marchewki
0,5 litra bulionu warzywnego
sól i pieprz
słodka mielona papryka
mielony czosnek
kilka łyżek śmietany kremówki
groszek ptysiowy
Przygotowanie:
- Dynię i marchewkę pokrój w małe kawałki i lekko podsmaż na patelni na maśle.
- Dodać bulion warzywny i całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
- Dodaj szczyptę mielonego czosnku i słodkiej papryki.
- Przypraw całość solą i pieprzem.
- Dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
- Całość zmiksuj na aksamitny krem.
- Przed podaniem udekoruj wierzch kleksami ze śmietany oraz groszkiem ptysiowym.
Zupa krem dyni z mlekiem kokosowym
W tym wydaniu zupa jest niezwykle delikatna i dość słodka, więc także może przypaść do gustu dzieciom. Mleko kokosowe nadaje jej bardzo charakterystyczny, nieco egzotyczny smak. W takim wydaniu ta wyjątkowa zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika.
Składniki:
1kg dyni
0,5 kg ziemniaków
duża cebula
2 marchewki
400 ml mleka kokosowego w puszce
1l wywaru warzywnego
200 g musu jabłkowego
1 limonka
3 ząbki czosnku
sól, pieprz
50g masła
śmietana kremówka do dekoracji
pestki dyni
- Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle.
- Marchew, ziemniaki i dynię pokrój w kostkę i dodaj do cebuli podsmażając całość kilka minut.
- Dodaj bulion warzywny oraz przetarty przez praskę czosnek.
- Całość gotuj aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Dodaj mleko kokosowe, mus jabłkowy i sok z limonki.
- Całość zmiksuj na gładki krem.
- Przed podaniem wierzch udekoruj kleksami ze śmietany oraz pestkami dyni.
Zupa dyniowa z pomarańczą
Zupa z pomarańczą to coś, co pokochają miłośnicy cytrusów. Słodka, z lekko wyczuwalnym kwaśnym posmakiem jest bardzo odświeżającą alternatywą dla ciężkich tradycyjnych zup serwowanych jesienią.
Składniki:
1 kg dyni
2 pomarańcze
połówka cytryny
2 marchewki
2 cebule
oliwka z oliwek
1l bulionu drobiowego
sól, pieprz
płatki migdałów
kandyzowana skórka cytryny
Przygotowanie:
- Dynię i marchewkę pokrój w kostkę.
- Obierz pomarańcze, usuń z nich błonki i dodaj do reszty składników.
- Podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę.
- Dodaj do niej resztę wcześniej przygotowanych składników.
- Całość wymieszaj i zalej bulionem.
- Gotuj do uzyskania miękkości przez wszystkie składniki.
- Po przestudzeniu całość zblenduj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem oraz dodaj sok z cytryny.
- Przed podaniem wierzch udekoruj płatkami migdałów i kandyzowaną skórką cytryny.
Najprostsza zupa krem z dyni z imbirem
W tej wersji zupa dyniowa będzie miała działanie rozgrzewające. Imbir słynie także ze swoich właściwości leczniczych, bo działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego też jest szczególny polecany w okresie grypy i przeziębienia.
Składniki:
800 g dyni
200 g śmietany kremówki
2 łyżki masła
3 łyżki startego korzenia imbiru
2 ząbki czosnku
1l bulionu rosołowego
sól i pieprz
natka pietruszki do dekoracji
bagietka czosnkowa
Przygotowanie:
- Dynę pokrój w małe kawałki i podsmaż na patelni na maśle.
- Kiedy warzywo zmięknie dodaj przetarty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach korzeń imbiru.
- Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem i całość duś pod przykryciem.
- Dodaj śmietanę i zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
- Przed podaniem udekoruj listkami natki pietruszki.
- Zupę podawaj z bagietką czosnkową.
Zupa dyniowa na ostro z curry
Taka kremowa zupa charakteryzuje się głębokim aromatem. Jest nieco pikantna i ma działanie rozgrzewające. Powinna przypaść do gustu miłośnikom indyjskiej kuchni.
Składniki:
Przygotowanie:
1 kg dyni
litr bulionu warzywnego
średnia cebula
2 ziemniaki
ok. 2 łyżki oleju
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka curry
sól i pieprz
cukier
grzanki chlebowe do dekoracji
Przygotowanie:
- Dynię i ziemniaki pokrój w kostkę i odłóż do szklanego naczynia.
- Pokrojoną drobno cebule podsmaż na oleju na złocisty kolor.
- Dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej bulionem.
- Dopraw czosnkiem, curry, solą i pieprzem.
- Kiedy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia i odczekaj aż przestygnie.
- Zblenduj wszystkie składniki.
- Podawaj z chrupiącymi grzankami chlebowymi.