Zupa krem z dyni – TOP5 najlepszych przepisów idealnych na jesień

Jednym z dań, które często goszczą w kuchni w sezonie jesiennym jest zupa krem z dyni. Chyba nie ma bardziej symbolicznego warzywa, które kojarzy się z tą porą roku. Dynia pojawia się jesienią pod postacią dekoracji domu czy ogrodu, ale króluje także na stole. Dziś przedstawimy Wam TOP5 przepisów na smaczne zupy z tym warzywem w roli głównej. Przepyszne, proste w wykonaniu i bogate w wartościowe składniki. Zatem zaczynamy!

Spis treści:


zupa dyniowa

Czy dynia jest zdrowa?

Zupa krem z dyni w sezonie jesiennym to jedno ze sztandarowych dań. Jej zaletą jest to, że można ją przyrządzić na szereg różnych sposobów. Dynia to warzywo bogate w wartości odżywcze, ale także lecznicze. Jest bogatym źródłem błonnika pokarmowego i białka oraz kwasu foliowego i niacyny. Ponadto w jej składzie znajdziemy także witaminy A, B6, C, E i K oraz składniki mineralne takie jak: magnez, cynk, sód, potas czy selen. Warto też wiedzieć, że warzywo to jest mało kaloryczne można je zatem śmiało wkomponować do swojej diety odchudzającej. W 100g dyni jest jedynie 34 kcal, więc zupa przygotowana na jej bazie nie powinna zaszkodzić sylwetce. Warto jednak wiedzieć, że dynia ma dość wysoki indeks glikemiczny, więc nie jest polecana diabetykom.

Zupa krem z dyni – 5 najlepszych przepisów

Jakie przepisy na zupę z dyni warto znać i wcielić w życie? Oto nasze propozycje:

Zupa krem z dyni z serkiem topionym

Gęsta, kremowa i łagodna w smaku. To odsłona zupy dyniowej, która może przekonać dzieci do jedzenia tego warzywa. W takim wydaniu często można ją spotkać w przedszkolach i szkołach, w to dowodzi, że idealnie trafia ona w kulinarne gusty najmłodszych. Jest lekko słodka i aksamitna.

Składniki:

1 kg dyni

3 łyżki masła

100 g serka topionego śmietankowego

2 marchewki

0,5 litra bulionu warzywnego

sól i pieprz

słodka mielona papryka

mielony czosnek

kilka łyżek śmietany kremówki

groszek ptysiowy

Przygotowanie:

  1. Dynię i marchewkę pokrój w małe kawałki i lekko podsmaż na patelni na maśle.
  2. Dodać bulion warzywny i całość gotuj, aż warzywa będą miękkie.
  3. Dodaj szczyptę mielonego czosnku i słodkiej papryki.
  4. Przypraw całość solą i pieprzem.
  5. Dodaj serek topiony i dokładnie wymieszaj aż się rozpuści.
  6. Całość zmiksuj na aksamitny krem.
  7. Przed podaniem udekoruj wierzch kleksami ze śmietany oraz groszkiem ptysiowym.

zupa krem z dyni

Zupa krem dyni z mlekiem kokosowym

W tym wydaniu zupa jest niezwykle delikatna i dość słodka, więc także może przypaść do gustu dzieciom. Mleko kokosowe nadaje jej bardzo charakterystyczny, nieco egzotyczny smak. W takim wydaniu ta wyjątkowa zupa świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i w formie chłodnika.

Składniki:

1kg dyni

0,5 kg ziemniaków

duża cebula

2 marchewki

400 ml mleka kokosowego w puszce

1l wywaru warzywnego

200 g musu jabłkowego

1 limonka

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

50g masła

śmietana kremówka do dekoracji

pestki dyni

  1. Cebulę poszatkuj i zeszklij na maśle.
  2. Marchew, ziemniaki i dynię pokrój w kostkę i dodaj do cebuli podsmażając całość kilka minut.
  3. Dodaj bulion warzywny oraz przetarty przez praskę czosnek.
  4. Całość gotuj aż do uzyskania pożądanej miękkości warzyw.
  5. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Dodaj mleko kokosowe, mus jabłkowy i sok z limonki.
  7. Całość zmiksuj na gładki krem.
  8. Przed podaniem wierzch udekoruj kleksami ze śmietany oraz pestkami dyni.

zupa krem z dyni z dekoracją

Zupa dyniowa z pomarańczą

Zupa z pomarańczą to coś, co pokochają miłośnicy cytrusów. Słodka, z lekko wyczuwalnym kwaśnym posmakiem jest bardzo odświeżającą alternatywą dla ciężkich tradycyjnych zup serwowanych jesienią.

Składniki:

1 kg dyni

2 pomarańcze

połówka cytryny

2 marchewki

2 cebule

oliwka z oliwek

1l bulionu drobiowego

sól, pieprz

płatki migdałów

kandyzowana skórka cytryny

Przygotowanie:

  1. Dynię i marchewkę pokrój w kostkę.
  2. Obierz pomarańcze, usuń z nich błonki i dodaj do reszty składników.
  3. Podsmaż na patelni drobno posiekaną cebulę.
  4. Dodaj do niej resztę wcześniej przygotowanych składników.
  5. Całość wymieszaj i zalej bulionem.
  6. Gotuj do uzyskania miękkości przez wszystkie składniki.
  7. Po przestudzeniu całość zblenduj na gładką masę i dopraw solą oraz pieprzem oraz dodaj sok z cytryny.
  8. Przed podaniem wierzch udekoruj płatkami migdałów i kandyzowaną skórką cytryny.

Najprostsza zupa krem z dyni z imbirem

W tej wersji zupa dyniowa będzie miała działanie rozgrzewające. Imbir słynie także ze swoich właściwości leczniczych, bo działa przeciwwirusowo, przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie. Dlatego też jest szczególny polecany w okresie grypy i przeziębienia.

Składniki:

800 g dyni

200 g śmietany kremówki

2 łyżki masła

3 łyżki startego korzenia imbiru

2 ząbki czosnku

1l bulionu rosołowego

sól i pieprz

natka pietruszki do dekoracji

bagietka czosnkowa

Przygotowanie:

  1. Dynę pokrój w małe kawałki i podsmaż na patelni na maśle.
  2. Kiedy warzywo zmięknie dodaj przetarty przez praskę czosnek oraz starty na małych oczkach korzeń imbiru.
  3. Dodaj bulion, dopraw solą i pieprzem i całość duś pod przykryciem.
  4. Dodaj śmietanę i zblenduj wszystkie składniki na gładki krem.
  5. Przed podaniem udekoruj listkami natki pietruszki.
  6. Zupę podawaj z bagietką czosnkową.

kremowa zupa dyniowa w misce

Zupa dyniowa na ostro z curry

Taka kremowa zupa charakteryzuje się głębokim aromatem. Jest nieco pikantna i ma działanie rozgrzewające. Powinna przypaść do gustu miłośnikom indyjskiej kuchni.

Składniki:

Przygotowanie:

1 kg dyni

litr bulionu warzywnego

średnia cebula

2 ziemniaki

ok. 2 łyżki oleju

2 ząbki czosnku

1 łyżeczka curry

sól i pieprz

cukier

grzanki chlebowe do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Dynię i ziemniaki pokrój w kostkę i odłóż do szklanego naczynia.
  2. Pokrojoną drobno cebule podsmaż na oleju na złocisty kolor.
  3. Dodaj przygotowane wcześniej warzywa i zalej bulionem.
  4. Dopraw czosnkiem, curry, solą i pieprzem.
  5. Kiedy warzywa staną się miękkie, zdejmij patelnię z ognia i odczekaj aż przestygnie.
  6. Zblenduj wszystkie składniki.
  7. Podawaj z chrupiącymi grzankami chlebowymi.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (42 głosów, średnia: 4,95 z 5)
loading... zapisuję głos...