Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków

Ciekawą alternatywą dla zagęstników zup takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyskaidealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. Oto przepis, gdzie możecie to wypróbować:

Składniki na danie – Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków:

  • 2 pory
  • 1 średniej wielkości seler
  • 2 pietruszki
  • 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
  • 100 ml słodkiej śmietanki
  • sól, pieprz ziołowy do smaku
  • rosół lub woda
  • 2 czerwone buraki

Wykonanie:

Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.

Chipsy:

Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.

 

Smacznego!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (234 głosów, średnia: 4,38 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. bbo  22 października 2014 10:01

    Wszystko dobrze, ale po co te chipsy z buraka?

    Odpowiedz
  2. lilkawodna  22 października 2014 10:19

    Wygląda przepysznie.

    Odpowiedz
  3. martucha180  22 października 2014 12:35

    Nie dla mnie.

    Odpowiedz
  4. Sylwia  24 lutego 2015 16:11

    haha chipsy z buraków. Kto to wymyślił?

    Odpowiedz
  5. agata20  24 lutego 2015 17:49

    Chipsy z buraków to świetny pomysł ale serek topiony jest strasznie niezdrowy

    Odpowiedz
  6. magella87  15 marca 2015 17:20

    nie smakuja mi zupy z dodatkiem serka topionego

    Odpowiedz
  7. Kaśka  20 października 2015 21:33

    Robiłam ten krem!! Jest na prawdę pyszny. Moją modyfikacją był inny ser, bo pleśniowy lazur, oraz mniejsza ilość pory. Mimo wszystko super 🙂

    Odpowiedz
  8. efffciaa  25 marca 2016 17:02

    Chipsy z buraka jadłam jako tak zwaną „sałatkę” ( jeśli można to tak nazwać ) do bardzo eleganckiego obiadu , oprócz nich były babeczki z ziemniaków i wołowina podana w bardzo wymyślny sposób .

    Odpowiedz
  9. monicitia  18 czerwca 2016 23:30

    Brzmi smacznie:)

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:43

    Jakiś dziwoląg, nawet nie chcę spróbować. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany