Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków
– Ciekawą alternatywą dla zagęstników zup takich jak mąka czy śmietana może być serek topiony. Dzięki niemu nasza zupa nie tylko uzyskaidealnie kremową konsystencję, ale też nabierze charakterystycznego, śmietankowego smaku – podpowiada Ewa Polińska, ekspert z Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej w Mońkach. Oto przepis, gdzie możecie to wypróbować:
Składniki na danie – Zupa krem warzywno-serowy z chipsami z buraków:
- 2 pory
- 1 średniej wielkości seler
- 2 pietruszki
- 300 g (3 opakowania) serka topionego MSM Mońki
- 100 ml słodkiej śmietanki
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- rosół lub woda
- 2 czerwone buraki
Wykonanie:
Warzywa obrać, pokroić w kostkę. Podlać rosołem lub wodą, tak aby je przykryć. Ugotować do miękkości. Dodać serek topiony, śmietankę i przyprawy. Całość zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji. Zupę podawać z chipsami z buraków.
Chipsy:
Buraki umyć, obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Usmażyć w głębokim oleju, aż zaczną się wywijać brzegi (ok. 3-4 min.) Odsączyć na ręczniku papierowym.
Smacznego!