Zupa krem z kurkami
Ilość porcji: 2
Składniki na danie: Zupa krem z kurkami
- – 100 g świeżych kurek,
- – 25 g masła,
- – 250 g bulionu warzywnego,
- – 150 ml śmietany 18%,
- – 1 mała cebula,
- – pęczek natki pietruszki,
- – sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- – grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Roberta Muzyczkę
Komentarze
A ja dziś rosołek mam…
Grzybki są i ochota na nie też okrutna-nic tylko brać się za ich czyszczenie( tego nie lubię) i do gotowania.A później niebo w gębie!
Wygląda smakowicie.
Ulubione grzyby dzieciństwa. Pochodzę z mazur a tamtejsze lasy obfitowały w kurki. To pyszny i uniwersalny grzybek ,doskonale smakuje w zupie jaki i w sosie z makaronem
Jak ja dawno nie jadłam takiego sosiku z kurek ale takich własnoręcznie zebranych w lesie pachnących a nie kupionych w sklepie oj ale narobili smaku jutro jadę do lasu szukać kurek
Lubię zupki krem,z kurkami nigdy nie robiłam ,więc warto spróbować.
UWIELBIAM!
Ja jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam kurek, niestety po grzybki muszę wybrać się do supermarketu.Przepis i komentarze zachęciły mnie do spróbowania.
kurki zawsze pyszne!
super
Mhm, zjadłabym taką zupę!
Mniam, zupka kurkowa 🙂 muszę sie rozejrzeć na ryneczku za grzybkami, ponieważ uwielbiam grzybki i w zupie, i w sosie i jako nadzienie. Zimą często kupuję pieczarki, ale teraz jest czas na inne grzybki.
obłędne!
Mniam! 🙂