Zupa krem z kurkami

fot.mat.pras.-Dan-Cake-Polonia-(2)

fot. mat.pras. Dan Cake Polonia

Ilość porcji: 2

Składniki na danie: Zupa krem z kurkami

  • – 100 g świeżych kurek,
  • – 25 g masła,
  • – 250 g bulionu warzywnego,
  • – 150 ml śmietany 18%,
  • – 1 mała cebula,
  • – pęczek natki pietruszki,
  • – sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
  • – grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),

Przygotowanie:

Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.

Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Roberta Muzyczkę

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (128 głosów, średnia: 4,73 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. martucha180  2 sierpnia 2016 13:07

    A ja dziś rosołek mam…

    Odpowiedz
  2. Wusia  2 sierpnia 2016 13:51

    Grzybki są i ochota na nie też okrutna-nic tylko brać się za ich czyszczenie( tego nie lubię) i do gotowania.A później niebo w gębie!

    Odpowiedz
  3. MelaNika  2 sierpnia 2016 16:31

    Wygląda smakowicie.

    Odpowiedz
  4. luna341  2 sierpnia 2016 17:23

    Ulubione grzyby dzieciństwa. Pochodzę z mazur a tamtejsze lasy obfitowały w kurki. To pyszny i uniwersalny grzybek ,doskonale smakuje w zupie jaki i w sosie z makaronem

    Odpowiedz
  5. Jaworka  2 sierpnia 2016 20:14

    Jak ja dawno nie jadłam takiego sosiku z kurek ale takich własnoręcznie zebranych w lesie pachnących a nie kupionych w sklepie oj ale narobili smaku jutro jadę do lasu szukać kurek

    Odpowiedz
  6. macierzanka  2 sierpnia 2016 21:49

    Lubię zupki krem,z kurkami nigdy nie robiłam ,więc warto spróbować.

    Odpowiedz
  7. agasam9  2 sierpnia 2016 22:24

    UWIELBIAM!

    Odpowiedz
  8. malgosia  3 sierpnia 2016 09:33

    Ja jeszcze nigdy w życiu nie próbowałam kurek, niestety po grzybki muszę wybrać się do supermarketu.Przepis i komentarze zachęciły mnie do spróbowania.

    Odpowiedz
  9. kasia87g  3 sierpnia 2016 14:05

    kurki zawsze pyszne!

    Odpowiedz
  10. martus2833  3 sierpnia 2016 22:12

    super

    Odpowiedz
  11. Dakota  4 sierpnia 2016 00:10

    Mhm, zjadłabym taką zupę!

    Odpowiedz
  12. linea  4 sierpnia 2016 14:10

    Mniam, zupka kurkowa 🙂 muszę sie rozejrzeć na ryneczku za grzybkami, ponieważ uwielbiam grzybki i w zupie, i w sosie i jako nadzienie. Zimą często kupuję pieczarki, ale teraz jest czas na inne grzybki.

    Odpowiedz
  13. nungal  8 września 2016 20:15

    obłędne!

    Odpowiedz
  14. Aneta  27 września 2016 15:34

    Mniam! 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.