Zupa krem z kurkami
Ilość porcji: 2
Składniki na danie: Zupa krem z kurkami
- – 100 g świeżych kurek,
- – 25 g masła,
- – 250 g bulionu warzywnego,
- – 150 ml śmietany 18%,
- – 1 mała cebula,
- – pęczek natki pietruszki,
- – sól, pieprz oraz sos sojowy do smaku,
- – grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake),
Przygotowanie:
Kurki dokładnie umyć, oczyścić z piasku. Cebulę drobno posiekać. W garnku rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulę i dodać przygotowane kurki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego i całość poddusić około 1 minuty. Zalać bulionem warzywnym. Gotować 20-30 minut pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu. Zmniejszyć ogień i dolać śmietanę. Całość dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku i udekorować pietruszką. Grzanki z chleba tostowego (np. Dan Cake) podgrzać w opiekaczu. Podawać na ciepło.
Przepis przygotowany przez Szefa Kuchni Roberta Muzyczkę