Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Zupa krem z kukurydzy z cynamonem

Składniki na: Zupa krem z kukurydzy z cynamonem 

  • 2 puszki kukurydzy marki Sandra
  • 3 szklanki bulionu warzywnego
  • 50 g serka philadelphia
  • 1 słodki ziemniak
  • 3 łyżki masła
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 garść listów pietruszki
  • sól

 

Przygotowanie:

W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (108 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Jeżeli spodobał Ci się artykuł, to odwiedzaj nas regularnie i czytaj codzienne newsy. Za każe odwiedziny dostajesz punkty, za które możesz otrzymać różne nagrody – bez żadnych opłat. Jeśli chcesz się zarejestrować kliknij.

Chcesz wiedzieć więcej o naszym programie? Kliknij: Zasady w pigułce
Komentarze
  1. Aromer0209  9 marca 2017 14:09

    Jakoś nie przepadam za smakiem kukurydzy, więc chyba nie spróbuje

    Odpowiedz
    • xtina120  10 marca 2017 23:20

      Też niezbyt lubię kukurydzę…..w małej ilości jeszcze jakoś ją strawię np na pizzy….ale zupa krem to już przesada jak dla mnie 😉 Tylko ten cynamon mi pasuje 😉

      Odpowiedz
      • Aromer0209  11 marca 2017 22:08

        Na pizzy tez toleruje 😉 jako dodatek tylko jest ok ale nie jako główne danie

        Odpowiedz
  2. martucha180  9 marca 2017 16:15

    Hmm… kukurydza i cynamon…

    Odpowiedz
  3. Wusia  10 marca 2017 09:50

    Zupy krem to moja bajka, a kukurydzę bardzo lubię więc ten zestaw jak najbardziej mi odpowiada. Na wiosnę piękna żółć ,dodać kolendry czy pietruszki i mamy wiosnę na talerzu!

    Odpowiedz
  4. Aneta  22 marca 2017 11:26

    Bardzo ciekawy przepis, a że kukurydzę uwielbiam, to nawet może kiedyś wypróbuję 🙂 Choc przepadam głównie za zupami w tradycyjnej formie 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.