Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Składniki na: Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
- 2 puszki kukurydzy marki Sandra
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g serka philadelphia
- 1 słodki ziemniak
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 garść listów pietruszki
- sól
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.
Jakoś nie przepadam za smakiem kukurydzy, więc chyba nie spróbuje
Też niezbyt lubię kukurydzę…..w małej ilości jeszcze jakoś ją strawię np na pizzy….ale zupa krem to już przesada jak dla mnie 😉 Tylko ten cynamon mi pasuje 😉
Na pizzy tez toleruje 😉 jako dodatek tylko jest ok ale nie jako główne danie
Hmm… kukurydza i cynamon…
Zupy krem to moja bajka, a kukurydzę bardzo lubię więc ten zestaw jak najbardziej mi odpowiada. Na wiosnę piękna żółć ,dodać kolendry czy pietruszki i mamy wiosnę na talerzu!
Bardzo ciekawy przepis, a że kukurydzę uwielbiam, to nawet może kiedyś wypróbuję 🙂 Choc przepadam głównie za zupami w tradycyjnej formie 😉
Ja też wolę zupy krem od zwykłych. Kukurydza jest pyszna. Uwielbiam ją i często dodaję do różnych dań. Ten smak i delikatna słodycz. Mmm
Zajadałam się taką zupą w Tajlandii 😉 Była przepyszna , zwłaszcza z małymi półsłodkimi bułeczkami 😉 Co najfajniejsze po dwóch tygodniach zupełnie nie przytyłam .