Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
Składniki na: Zupa krem z kukurydzy z cynamonem
- 2 puszki kukurydzy marki Sandra
- 3 szklanki bulionu warzywnego
- 50 g serka philadelphia
- 1 słodki ziemniak
- 3 łyżki masła
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cynamonu
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1 garść listów pietruszki
- sól
Przygotowanie:
W garnku roztapiamy masło, dodajmy posiekaną cebulę oraz czosnek przeciśnięty przez praskę i smażymy wszystko około 3 minuty na małym ogniu. Następnie wsypujemy kukurydzę i doprawiamy cynamonem, słodką papryką i szczyptą soli. Wlewamy cały bulion oraz dodajemy obrane, pokrojone w kostkę słodkie ziemniaki. Gotujemy całość około 20 minut na średnim ogniu. Po tym czasie miksujemy zupę za pomocą blendera i przecedzamy przez sitko. Garnek z kremem z kukurydzy odstawiamy na mały ogień, dodajemy serek philadelphia i mieszamy, aż do jego rozpuszczenia. Przygotowany krem podajemy na głębokich talerzach i dekorujemy pietruszką.