Zupa krem grzybowy na bazie serka topionego
Składniki na danie: Zupa krem grzybowy na bazie serka topionego
- 5 opakowań kremowego serka topionego MSM Mońki (100 g)
- 20 g suszonych podgrzybków
- cebula
- 4 świeże pieczarki
- 3 łyżki oleju
- 300 ml śmietanki słodkiej 18%
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie:
Podgrzybki suszone ugotować do miękkości w dwóch szklankach wody. Cebulę i pieczarki pokroić w cząstki i podsmażyć na oleju na złoty kolor. Do garnka włożyć serki topione, ugotowane grzyby z częścią wody i pieczarki z cebulą. Całość zalać śmietanką i zgotować często mieszając. Następnie zmiksować i doprawić do smaku solą i pieprzami. Jeśli krem będzie za gęsty można dodać wywar z grzybów lub samą wodę.