Szybka jesienna zupa z klopsikami
Składniki ma danie: jesienna zupa z klopsikami
- 300 g mięsa mielonego wołowego
- 1 Bulionetka drobiowa Knorr
- 300 g marchewki z groszkiem
- 1 jajko
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 litr wody
Sposób przygotowania:
- Połącz mięso, jajko, bułkę oraz część natki. Całość wymieszaj a następnie formuj małe klopsiki.
- W garnku zagotuj litr wody, dodaj mięsne kulki oraz warzywa.
- Dodaj bulionetkę Knorr, która dopełni smak potrawy. Następnie przykryj garnek. Gotuj zupę na wolnym ogniu przez 15 lub 20 minut. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Komentarze
kocham zupy, ale bulionetki i kostki rosołowe itp. raczej nie są smaczne ani też zdrowe 🙂 liść laurowy, zile angielskie, odrobina soli, oraz więcej warzyw i będzie pycha 😀
Przyznaję racje ja tez kocham zupy ale gotowe kostki to u mnie raz na ruski rok wywar i tak będzie dobry wygotuje się z klopsików do tego warzywa dodać przyprawy i super
W sam raz na jesień! 🙂
Super pomysł na rozgrzewającą zupę, idealną na jesienną słotę, ale myślę, że raczej zrezygnowałabym z bulionetki na rzecz domowego bulionu 🙂
Dobra zupa tylko ta bulionetka z chemią!? Proponuje zrobić samej bulionetki -ugotować w małej ilości wody pokrojoną lub starkowaną włoszczyznę tj marchew, seler, pietruszkę,por.Następnie wszystko zmiksować i wlać do plastikowej formy do robienia kostek lodu i do zamrażalnika.Używać jak kostek rosołowych -1 kostka na 1/2 litra zupy.
Dzięki 🙂
Jeszcze klopsików w zupie nie jadłam…
przyznam, że jakoś mnie nie przekonuje ten przepis ani wygląd zupy na zdjęciu
bardzo ciekawe pomysły!polecam!
Gotuję takie zupki z klopsikami, ale na wywarze z kurczaka, a nie na kostkach bulionetkach. I warzywka różne wtedy są w zupce. Ale groszek króluje.
Ja bardzo często lubię różne zupy z klopsikami – u nas w domu jest to ten rodzaj mięska / dodatku do zupek , który rozchodzi się w mgnieniu oka i każdemu smakuje .