Zupa grzybowa „Gabriel”
Czas przygotowania dania: Zupa grzybowa „Gabriel” – 60 minut. Warto wcześniej wiedzieć gdzie na grzyby pojechać, by zebrać podgrzybki lub prawdziwki i ususzyć je na słońcu. Takie grzyby nadadzą nieprawdopodobny smak i aromat twojej zupie.
Ilość porcji: 2
Składniki na danie: Zupa grzybowa „Gabriel”
- – suszone grzyby – 60 g
- – Bulion grzybowy Knorr
- – duża cebula – 1 sztuka
- – marchew – 1 sztuka
- – masło – 1 łyżka
- – woda – 3 szklanki
Sposób przygotowania:
- Suszone grzyby, np. podgrzybki lub prawdziwki, zalej ½ l ciepłej wody, dodaj do nich kostkę Bulionu grzybowego Knorr i całość pozostaw na co najmniej 2 godziny, aby się namoczyły. Następnie ugotuj grzyby w tej samej wodzie, aż będą całkowicie miękkie.
- Ostudzone i wyjęte z wywaru grzyby pokrój w paski. Płyn spod grzybów gotuj bez przykrywki tak długo, aż odparuje do objętości około 1/4 litra. Następnie przecedź wywar przez sitko, by był czysty i klarowny.
- Obierz marchewkę i cebulę, następnie pokrój je w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej masło. Wrzuć na nie warzywa i duś przez około 5-8 minut, aż zmiękną i lekko się zarumienią. Pilnuj przy tym, by masło się nie przypaliło się, bo będzie gorzkie.
- Cebulę i marchew zalej szklanką bulionu na bazie kostki grzybowej Knorr oraz gorącym wywarem z grzybów. Przykryj garnek i całość gotuj na niedużym ogniu przez kwadrans. Pod koniec gotowania wrzuć grzyby. Zupę podawaj z makaronem. Udekoruj pietruszką.