Przepis na: Zupa fasolowa na chłodne jesienne dni

Zupa fasolowa

Jesień przyszła w tym roku bardzo szybko, wieczory są już coraz dłuższe i coraz chłodniejsze. Wszyscy dobrze wiedzą, że na takie dni najlepsze są pyszne, gorące zupy. Takim przykładem może być np. fasolowa z boczkiem i kiełbasą. Przygotowana prawdziwie domowym sposobem nie tylko nas rozgrzeje, ale także odpowiednio nasyci.

 

Składniki na danie – Zupa fasolowa na chłodne jesienne dni:

woda – ok. 3l

liść laurowy – 3 szt.

ziele ang. – 6-7 ziarnek

marchewka – 2 szt.

pietruszka – 1 szt.

seler – ¼ szt

ziemniaki – 3-4 szt.

Kiełbasa ostrołęcka  – np. ZM Pekpol – 200g

Boczek z komina – np. ZM Pekpol – 200g

cebula – 2 szt.

olej – 3 łyżki

mąka – 1 płaska łyżka

czosnek – 4-6 ząbków

majeranek, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy

 Sposób przyrządzenia

  1. Fasolę należy namoczyć minimum parę godzin przed gotowaniem
  2. Do garnka z wodą wkładamy liść laurowy, ziele, a następnie gotujemy ok. 20 minut
  3. Następnie dokładamy odcedzoną z wody fasolę oraz warzywa pokrojone w kostkę
  4. Gdy fasola będzie już prawie miękka, dodajemy ziemniaki
  5. Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju razem z posiekaną cebulą
  6. Pod koniec smażenia dodajemy mąkę i czekamy aż całość się zarumieni
  7. Zawartość patelni dodajemy do zupy, doprawiamy majerankiem, pieprzem oraz wyciśniętym czosnkiem. Smacznego!

 Przepis został przygotowany przez Szefa Kuchni Dworu Korona Karkonoszy – Roberta Muzyczkę

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (227 głosów, średnia: 4,69 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  19 października 2013 13:06

    lubię fasolwówke choć często jets po nie niestrawność

    Odpowiedz
  2. bbo  19 października 2013 14:14

    Sycąca i pyszna, bardzo dobry pomysł.

    Odpowiedz
  3. Masza  21 października 2013 08:47

    Ja również bardzo lubię zupę fasolową,muszę w najbliższym czasie ją ugotować.

    Odpowiedz
  4. joanna252  21 stycznia 2016 23:35

    Ile fasoli?;)

    Odpowiedz
  5. Aneta  15 lutego 2016 12:16

    Baaaardzo lubię zupę fasolową 🙂

    Odpowiedz
  6. efffciaa  8 marca 2016 15:43

    Ja robię zupę według podobnego przepisu , tylko nieco „chudszą ” ponieważ robię bez zasmażki – tak mi lepiej smakuje to przede wszystkim , apoza tym jest zdecydowanie mnie tucząca .

    Odpowiedz
  7. efffciaa  22 marca 2016 10:59

    Kochana zapomniałaś w składnikach dodać tego najważniejszego czyli fasoli 🙂

    Odpowiedz
  8. marcia7  13 sierpnia 2016 13:04

    uwielbiam z boczkiem

    Odpowiedz
  9. stokrotkapolna  6 listopada 2016 14:51

    Bardzo lubię zupę fasolową, ale gotuję ją troszkę inaczej. Fasola musi być prawie miękka i wtedy dopiero dodaję warzywa,i gotuję ją na mięsie, i podsmażam kiełbaskę. Ale nigdy nie dodawałam do niej czosnku. Spróbuję z tym czosnkiem.

    Odpowiedz
  10. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 07:13

    Fasola często gości na moim stole. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany