Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

zupa-z-dyni

Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI na danie: Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym…

  • 60 dkg obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok 2 cm.
  • 300 ml wody
  • świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki – przygotowanie

  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE

przepis-na-dyniowy-krem

Do wykonania zupy użyto blender marki Sencor

Krok 1

Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2

Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.

Krok 3

Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.

Krok 4

Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 5

Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (229 głosów, średnia: 4,60 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  15 września 2015 11:27

    Fajny pomysł z tymi zdjęciami – praktyczny.

    Odpowiedz
  2. Aneta  15 września 2015 12:07

    Hmm ciekawy przepis, ale nie wiem czy się skuszę 🙂

    Odpowiedz
  3. martus2833  15 września 2015 12:58

    lubię zupę dyniową, tego przepisu jednak nie znam.

    Odpowiedz
  4. bbo  15 września 2015 14:46

    Moja córeczka uwielbia ZUPĘ DYNIO, ale mleka jest więcej 😀

    Odpowiedz
  5. Żanett  15 września 2015 22:40

    Oj, taka zupa chyba nie jest dla mnie.

    Odpowiedz
  6. lilkawodna  16 września 2015 08:54

    Super przepis i zdjęcia.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  16 września 2015 19:53

    Bardzo podoba mi się kolor zupy i chyba w końcu skuszę się na nią

    Odpowiedz
  8. Patriszia  20 września 2015 20:25

    Zjadłoby 🙂 Fajny sposób na zaprezentowanie zupy 🙂

    Odpowiedz
  9. lilka  17 października 2015 10:57

    Nigdy jeszcze nie jadlam zupy dyniowej krewetki nigdy nie tkne ale mleko kokosowe daje fajny posmak

    Odpowiedz
  10. Ewelina  5 listopada 2015 09:01

    chętnie wykorzystam ten przepis 🙂

    Odpowiedz
  11. Margaretkaw  3 stycznia 2016 09:19

    Bardzo zachęcający przepis.

    Odpowiedz
  12. efffciaa  7 marca 2016 13:30

    Bardzo ciekawy przepis na podanie zupy dyniowej , zawsze mi si,ę wydawało , że to taka mało elegancka zupka – papka bardziej dla dzieci , ale w takim wykonaniu … cudo 🙂

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:21

    Może i cudo,ale nie dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  14. Hidari11  23 października 2021 17:12

    Taką zupę bardzo chętnie bym zjadła.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany