Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką

zupa-z-dyni

Ilość porcji: 6

SKŁADNIKI na danie: Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym…

  • 60 dkg obranej dyni
  • 3 średniej wielkości ziemniaki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • 1 mała papryczka chilli
  • imbir, kawałek ok 2 cm.
  • 300 ml wody
  • świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
  • sól i pieprz do smaku

Krewetki – przygotowanie

  • 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 mały ząbek czosnku

PRZYGOTOWANIE

przepis-na-dyniowy-krem

Do wykonania zupy użyto blender marki Sencor

Krok 1

Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2

Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.

Krok 3

Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.

Krok 4

Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.

Krok 5

Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (252 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...