Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym, imbirem, świeżą kolendrą i krewetką
Ilość porcji: 6
SKŁADNIKI na danie: Zupa dyniowa z mlekiem kokosowym…
- 60 dkg obranej dyni
- 3 średniej wielkości ziemniaki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
- 1 mała papryczka chilli
- imbir, kawałek ok 2 cm.
- 300 ml wody
- świeża kolendra: częsć do zupy, część do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Krewetki – przygotowanie
- 6-12 krewetek tygrysich (ilość zależna od wielkości krewetek)
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka oliwy
- 1 mały ząbek czosnku
PRZYGOTOWANIE
Krok 1
Obraną dynię i ziemniaki kroimy w dużą kostkę. Ząbki czosnku rozgniatamy.
Krok 2
Imbir obieramy ze skórki i drobno siekamy. Małą papryczkę chilli oczyszczamy i również drobno siekamy.
Krok 3
Do wyższego, lekko rozgrzanego garnka dodajemy masło i oliwę, chwilę później dynię, ziemniaki, czosnek, imbir i papryczkę chilli. Wszystko podsmażamy ok 10-12 minut. Po tym czasie całość zalewamy wodą i gotujemy do miękkości, kolejne 10 -15 min.
Krok 4
Obrane i oczyszczone krewetki podsmażamy na maśle i oliwie z drobono posiekanym ząbkiem czosnku ok. 2-3 minut z każdej strony.
Krok 5
Kiedy wszystkie składniki będą już miękkie miksujemy całość na jednolitą masę, dodajemy mleko kokosowe i posiekane listki kolendry, doprawiamy solą, pieprzem i zagotowujemy ponownie. Zupę wykładamy do naczyń, dekorujemy listkami świeżej kolendry oraz krewetką.
Fajny pomysł z tymi zdjęciami – praktyczny.
Hmm ciekawy przepis, ale nie wiem czy się skuszę 🙂
lubię zupę dyniową, tego przepisu jednak nie znam.
Moja córeczka uwielbia ZUPĘ DYNIO, ale mleka jest więcej 😀
Oj, taka zupa chyba nie jest dla mnie.
Super przepis i zdjęcia.
Bardzo podoba mi się kolor zupy i chyba w końcu skuszę się na nią
Zjadłoby 🙂 Fajny sposób na zaprezentowanie zupy 🙂
Nigdy jeszcze nie jadlam zupy dyniowej krewetki nigdy nie tkne ale mleko kokosowe daje fajny posmak
chętnie wykorzystam ten przepis 🙂
Bardzo zachęcający przepis.
Bardzo ciekawy przepis na podanie zupy dyniowej , zawsze mi si,ę wydawało , że to taka mało elegancka zupka – papka bardziej dla dzieci , ale w takim wykonaniu … cudo 🙂
Może i cudo,ale nie dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.
Taką zupę bardzo chętnie bym zjadła.