Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

Zupa Dyniowa Kandyzowana z Bekonem

Autorem przepisu na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem jest Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej

  • Czas przygotowania: 60 minut
  • Poziom: średni

Składniki na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem

Zupa:

  • 1 mała dynia cukrowa
  • 1½ łyżki oliwy z oliwek
  • 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
  • ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
  • 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
  • ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
  • ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
  • Sól

 

Kandyzowany bekon:

  • 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
  • ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
  • 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • świeżo zmielony pieprz

Sposób przygotowania:

Rozgrzać piec do temperatury 200°C.

Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (bardzo polecam zachowanie nasion i uprażenie ich, są wyśmienite). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.

Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.

Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.

Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1½ łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.

Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy.

Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (192 głosów, średnia: 4,71 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Coolturkajakaja  21 października 2015 09:54

    Pysznie to wszystko brzmi i wygląda :). Uwielbiam dynie jesienią.

    Odpowiedz
  2. Żanett  21 października 2015 10:47

    Bardzo ładnie wygląda.

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  21 października 2015 11:17

    Wygląda pysznie! Ciekawe jak smakuje!

    Odpowiedz
  4. bbo  21 października 2015 11:53

    To ja koniecznie chcę spróbować takiego boczku.

    Odpowiedz
  5. Margaretkaw  21 października 2015 12:27

    Ależ ta zupa pysznie wygląda, muszę wypróbować ten przepis, akurat mam dynię 🙂

    Odpowiedz
  6. macierzanka  21 października 2015 17:47

    Takiej wersji zupy dyniowej nie znam,więc chętnie spróbuję.

    Odpowiedz
  7. Jaworka  21 października 2015 22:04

    Przyznam że jeszcze nic nie jadłam z dyni i bardzo ciekawa jestem smaku takiej zupy tylko zupelłnie nie wiem jaka kupić aby zrobić

    Odpowiedz
  8. martus2833  21 października 2015 22:20

    Nie pomyślałabym, że tę zupę można połączyć z bekonem

    Odpowiedz
  9. Patriszia  24 października 2015 12:56

    Musi być pyszne !

    Odpowiedz
  10. Aneta  29 października 2015 15:02

    Ojj, gdyby tylko nie ta dynia…

    Odpowiedz
  11. Bella11  23 sierpnia 2016 20:50

    Czas na dynię ! przepis brzmi smacznie trzeba wypróbować.

    Odpowiedz
  12. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:28

    Nie jadłąm nigdy kandyzowanego boczku. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz
  13. stokrotkapolna  8 kwietnia 2017 08:28

    I jakoś nie widzę tych składników razem.Nie dla mnie. No faktycznie ciekawy ten artykuł Zupka na pewno smaczna..Można poznać kulturę innych krajów.Ale nasze zwyczaje są dla mnie najmilsze.Zmiany i owszem,można jakieś wprowadzać, ale tradycja musi być.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany