Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
Autorem przepisu na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem jest Marco Ghia – Szef warszawskiej Akademii Kulinarnej Whirlpool i ekspert kuchni włoskiej
- Czas przygotowania: 60 minut
- Poziom: średni
Składniki na danie: Zupa dyniowa z kandyzowanym bekonem
Zupa:
- 1 mała dynia cukrowa
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 słodka cebula pokrojona w kostkę
- ½ filiżanki pokrojonej w kostkę marchewki
- 1/3 filiżanki pokrojonego w kostkę selera
- ¾ łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 4 filiżanki bulionu warzywnego z małą ilością soli
- ¼ filiżanki dobrej jakości syropu klonowego
- Sól
Kandyzowany bekon:
- 4 grube plasterki bekonu przecięte na pół
- ¼ filiżanki drobno pokrojonych orzechów pekan
- 1 łyżka dobrej jakości syropu klonowego
- 1 łyżka cukru trzcinowego
- świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Rozgrzać piec do temperatury 200°C.
Przekroić dynię cukrową na pół. Będzie to wymagało ostrego noża i trochę siły. Usunąć nasiona i włókna (bardzo polecam zachowanie nasion i uprażenie ich, są wyśmienite). Umieścić połówki dyni od strony cięcia na wyłożonej folią blasze do pieczenia i piec przez godzinę, aż dynia będzie bardzo miękka.
Podczas pieczenia dyni przygotować kandyzowany bekon. Przeciąć plasterki bekonu na pół i umieścić na wyłożonej folią blasze do pieczenia. W małej miseczce połączyć orzechy pekan, syrop klonowy, cukier trzcinowy i odrobinę świeżo zmielonego pieprzu.
Łyżką rozsmarować mieszankę z orzechami na każdym kawałku bekonu. Piec bekon przez 20 minut, aż się zarumieni. Przełożyć na wyłożony papierowymi ręcznikami talerz do odsączenia nadmiaru tłuszczu. Odstawić.
Ok. 10 minut przed wyjęciem z pieca gotowej dyni rozgrzać 1½ łyżki oliwy z oliwek w dużym garnku. Kiedy będzie gorąca, dodać cebulę, marchew i seler i smażyć przez pięć minut, aż cebula się zeszkli. Dodać imbir, cynamon i gałkę muszkatołową i smażyć, stale mieszając, przez minutę, a następnie dodać bulion warzywny i syrop klonowy.
Wyjąć miękisz upieczonej dyni (powinno wyjść ok. 2 filiżanek) i dodać do zupy.
Trzymać na wolnym ogniu przez 20 minut. Lekko ostudzić, a następnie zmiksować i ponownie wlać do garnka. Przyprawić solą do smaku. Podawać zupę na gorąco posypaną rozdrobnionym kandyzowanym bekonem.