Zupa curry z suszonym ananasem

fot. Bakalland
Składniki na: Zupa curry z suszonym ananasem
- 1 filet z piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka pasty curry
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- 1 limonka
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- 1 ząbek czosnku
- 70 g Ananasa Bakalland
- Pół szklanki kukurydzy z puszki
- 200 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- Świeża kolendra
- Szczypta curry
- Sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania:
W większym garnku przez 3 minuty podsmażamy na oleju pastę curry i dodajemy pokrojoną w plastry pierś kurczaka. Wszystko podsmażamy przez ok. 3 minuty. Następnie dodajemy drobno posiekaną cebulę i podsmażamy jeszcze przez chwilę. Do składników dodajemy pokrojoną paprykę i ananasa, smażymy jeszcze wszystko przez ok. 4 minuty. Do podsmażonych składników wlewamy bulion i zagotowujemy, a następnie dodajemy czosnek i kukurydzę. Wszystko doprawiamy sosem sojowym, szczyptą curry, solą i pieprzem oraz wlewamy mleczko kokosowe. Przed podaniem dodajemy do zupy świeżą kolendrę i skrapiamy wszystko limonką.
Ciekawy dobór składników – ostre i słodkie.
Oryginalna kombinacja smaków
Przepis bardzo ciekawy, jeszcze nie jadłam suszonego ananasa 🙂
Co raz więcej widzę w przepisach dodawane jest mleko kokosowe ciekawe czy musi byc
Dobrze to wygląda pod względem doboru smaków – mamy ostre, słodkie, słone i kwaśne elementy. Musi smakować. Ja miałabym tylko problem z ananasem – nie trawię go w żadnej innej postaci poza stanem świeżym:)