Jak zrobić domowej roboty waniliowy aromat do deserów
Trwająca moda na pożywienie bio skłania nas do sięgania po przepisy naszych babć, które nie znając dodatków chemicznych musiały sobie radzić w oparciu o jak najbardziej naturalne składniki. Poniżej znajdziecie tradycyjną recepturę na domowej roboty waniliowy aromat. Możecie go wykorzystać do różnych deserów, ciast a nawet jako dodatek zapachowy do własnoręcznie mydła czy kremu do rąk.
Domowej roboty waniliowy aromat – składniki:
- 100 ml rumu lub wódki (polecamy rum ze względu na zapach). Generalnie im więcej procentów, tym lepiej
- 2 lub 3 laski wanilii
Laski wanilii kroimy w poprzek na male kawałki (można także rozkroić je wzdłuż). Następnie wkładamy do butelki i zalewamy rumem. Sprawdźmy, aby kawałki wanilii były dobrze przykryte alkoholem. W ciągu następnych 30 dni codziennie potrząsamy chwilę buteleczką, w której zamknięty jest nasz aromat. Z każdym dniem nasza esencja będzie nabierała coraz bardziej głębokiego brązu a po 30 dniach będzie gotowa do użycia.
Jeśli zużyjesz częściowo esencję możesz dolewać alkohol oraz następne laski wanilii.