Zrób to sama: Jadalne prezenty pod choinkę

Boże Narodzenie to czas prezentów. Wręczamy je najbliższym i przyjaciołom, co roku próbując sprawić im radość. Co zrobić, aby najbliższe święta były wyjątkowe? Okaż swoje uczucia, własnoręcznie przygotowując pyszne i piękne jadalne prezenty. Stwórz świąteczne dekoracje ciast, ciasteczek czy słoiczków – a Twój podarek zostanie przyjęty z entuzjazmem.

 Zdradzamy kilka sprawdzonych pomysłów. „Mówiąc o prezentach, często zapomina się o tym, że najważniejsza jest pamięć i okazany gest, a nie cena upominku. Świąteczne prezentowe idee nie muszą być drogie. Kuchnia daje nam nieograniczone możliwości w zaskakiwaniu najbliższych i sprawianiu im przyjemności nawet przy małym budżecie.” – mówi Jarosław Walczyk, szef kuchni w Strefa Restauracja&Bar„Wystarczy wręczyć zrobione własnoręcznie ciasteczka zamiast kupionych czekoladek, albo zrezygnować z kolejnego zestawu kosmetyków na rzecz aromatyzowanych soli. Nie ma osoby, która nie doceniłaby włożonej w taki prezent pracy.”

jadalne prezenty

Jadalne prezenty – Na słodko

Czy jest ktoś, kto nie lubi czekolady? To chyba jeden z najbardziej uniwersalnych łakoci. Z tym klasycznym smakiem można jednak poszaleć – coraz popularniejsze są czekolady przygotowywane na indywidualne zamówienie, z dodatkami, które pozornie wydają się nie pasować do deserów. Czekolada z ryżem, pomidorami albo bekonem nie budzi już większej sensacji. Zamiast kupionej tabliczki, warto podarować najbliższym korę z ich ulubionymi smakami.

Składniki:

  • 250g czekolady mlecznej, białej bądź gorzkiej
  • 250 g ulubionych dodatków np. łuskane pistacje, orzechy, suszone lub kandyzowane owoce, jadalne kwiaty
  • Opcjonalnie przyprawy: laska wanilii, chili

Sposób przyrządzenia:

  1. Pistacje, orzechy, suszone owoce posiekaj. Odłóż po 1 łyżce każdego ze składników, resztę wymieszaj.
  2. Czekoladę rozpuść w zanurzonej w wodzie misce, a następnie dorzuć pozostałe składniki oraz przyprawy.
  3. Ciepłą (ale nie gorącą) masę wylej na woskowanym pergaminie w schłodzonej blaszce.
  4. Wierzch posyp odłożonymi bakaliami
  5. Później wystarczy już tylko wstawić czekoladę do lodówki i kiedy będzie już twarda połamać na kawałki.

jadalne prezenty

Jadalne prezenty – Na słono

Oryginalnym i jednym z najprostszych do przygotowania prezentów jest aromatyzowana sól. Do jej przyrządzenia wystarczą trzy rzeczy: sól morska lub kamienna, blender i… oryginalny dodatek. Do klasyków należą sól matcha – z dodatkiem listków zielonej herbaty, sól prowansalska z ziołami i lawendą oraz sól tajska przygotowana z kolendrą, imbirem i skórką z limonki. Warto jednak puścić wodze fantazji – do soli można dodawać najróżniejsze przyprawy, zioła, suszone owoce czy nawet kwiaty.

Sól matcha

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 70g japońskiej zielonej herbaty matcha w proszku

Sposób przyrządzenia:

  1. Wymieszaj składniki i umieść w słoiczku.

Sól prowansalska

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 70 g świeżych ziół – rozmaryn, bazylia, szałwia, oregano, tymianek, lawenda

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie świeże zioła wymyj i wysusz.
  2. Zmieszaj je w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.
  3. Sól z ziołami wysyp na papier do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 50 stopni na ok. 5-10 min.
  4. Tak przygotowaną przesyp do słoiczka.

Sól tajska

Składniki:

  • 150g gruboziarnistej soli morskiej bądź soli kamiennej
  • 35 g mielonego imbiru
  • 35 g mielonej kolendry
  • Suszona skórka z 1/2 limonki

Sposób przyrządzenia:

  1. Wszystkie zioła zmieszaj w mikserze/blenderze razem z solą. Nie miksuj ich bardzo dokładnie – pozostaw większe kawałki ziół.

Bardzo dobrym pomysłem jest przygotowanie kilku rodzajów soli w malutkich słoiczkach, aby obdarowana osoba mogła z nimi poeksperymentować. Każdy słoiczek można podpisać przykładami potraw, do których dobrze ją wykorzystać.

Jadalne prezenty to smaczny i wyjątkowy podarunek

Aby nasz prezent był jeszcze bardziej wyjątkowy, warto zatroszczyć się o jego odpowiednie zapakowanie. Jedzenie najlepiej zamknąć w szczelnych i przezroczystych słojach, które można później wedle uznania udekorować. Przydadzą się do tego najróżniejsze wstążki, guziki czy etykietki. Świątecznego charakteru przybraniu dodadzą dzwonki, kokardy lub delikatne złote łańcuszki. Pyszny prezent można zapakować również na kształt dużego cukierka lub włożyć do ozdobnego pudełka. Ogranicza Was tylko wyobraźnia!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (285 głosów, średnia: 4,56 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  18 listopada 2014 11:38

    Smaczne, ale raczej jako słodkie przekąski a nie prezenty.

    Odpowiedz
  2. martucha180  18 listopada 2014 13:31

    Trzeba będzie wykorzystać zdrowe dodatki i zrobić czekoladowe ciasteczka!

    Odpowiedz
  3. as_sa  23 listopada 2014 20:07

    Fajne pomysły na prezent, a na sam widok czekolady cieknie mi ślinka 😉

    Odpowiedz
  4. Emotikonka  31 marca 2015 15:17

    Aż chce się jeść 🙂

    Odpowiedz
  5. Agnieszka  31 października 2015 20:30

    Super

    Odpowiedz
  6. AnnStyl  19 grudnia 2015 08:50

    O rety wymiękam 😉 ! To coś w moim stylu. Kocham robić takie prezenty i sama otrzymywać od innych.

    Odpowiedz
  7. IwonaLFC  19 grudnia 2015 14:05

    Przygotuję chłopakowi czekoladki z jego ulubionymi dodatkami 🙂

    Odpowiedz
  8. macierzanka  20 grudnia 2015 15:49

    Świetne pomysły na apetyczne prezenciki.

    Odpowiedz
  9. Kropka  22 stycznia 2016 21:54

    Super pomysły 😉

    Odpowiedz
  10. Margaretkaw  17 marca 2016 14:24

    Wspaniałe pomysły na prezenty dla naszych najbliższych, są takie prosto z serca płynące, a wyglądają według mnie po prostu bajecznie 🙂 Piękne są 🙂

    Odpowiedz
  11. efffciaa  26 marca 2016 20:59

    Bardzo fajne propozycje , podoba mi się zwłaszcza ta z czekoladą 🙂 NIe wymaga wielkiego wkładu finansowego , ani zbyt wiele roboty , a jest bardzo efektowna 🙂

    Odpowiedz
  12. nungal  19 października 2016 20:34

    wygląda przepysznie, chociaż czekoladę jestem bez większego problemu ograniczyć… gorzej z pizzą i frytkami, które (wstyd przyznać) ale uwielbiam… każdy ma jakieś słabości 😉

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany