Zrazy po polsku – klasyczny przepis

zrazy-po-polsku-przepisZrazy po polsku – klasyczny przepis

Składniki :

  • 400 g zrazówki
  • 3 kiszone ogórki pokrojone w plastry
  • pół słoiczka musztardy sarepskiej
  • 3 cebule pokrojone w plastry i uduszone na maśle
  • 10 plastrów boczku wcześniej lekko podsmażonego
  • 3 kromki chleba razowego żytniego
  • 100 g maki pszennej
  • 400 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
  • 3 listki laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 100 g suszonych śliwek, najlepiej polskich, pokrojonych w cienkie paseczki
  • 100 g masła
  • 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr

Sposób przygotowania:

  1. Zrazówkę pokrój w plastry, ułóż pomiędzy dwoma kawałkami folii. Mięso dokładnie rozklep na cienkie płaty, oprósz przyprawą do mięs, posmaruj musztardą. Na mięso ułóż plaster boczku, plaster ogórka, odrobinę pokruszonego razowego chleba, pokrojone w paseczki suszone śliwki, podsmażoną cebulkę. Wszystko razem oprósz majerankiem i zroluj dokładnie, zawijając najpierw brzegi do środka. Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęło podczas duszenia.
  2. Zrazy oprósz w mące i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
  3. Obsmażone mięso zalej czerwonym winem. Wino gotuj, aż prawie zupełnie odparuje.
  4. Roladki zalej pół litrem wody lub bulionu, dodaj przyprawy (ziele, liść laurowy i pieprz) oraz Bulionetkę do duszonych mięs. Całość gotuj powoli, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie.

 

Przepis autorstwa Piotra Murawskiego –  szefa kuchni Knorr

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (171 głosów, średnia: 4,16 z 5)
loading... zapisuję głos...