Zrazy po polsku – klasyczny przepis
Zrazy po polsku – klasyczny przepis
Składniki :
- 400 g zrazówki
- 3 kiszone ogórki pokrojone w plastry
- pół słoiczka musztardy sarepskiej
- 3 cebule pokrojone w plastry i uduszone na maśle
- 10 plastrów boczku wcześniej lekko podsmażonego
- 3 kromki chleba razowego żytniego
- 100 g maki pszennej
- 400 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1 Bulionetka do duszonych mięs Knorr
- 3 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- 5 ziarenek pieprzu
- 100 g suszonych śliwek, najlepiej polskich, pokrojonych w cienkie paseczki
- 100 g masła
- 1 łyżka Przyprawy do mięs Knorr
Sposób przygotowania:
- Zrazówkę pokrój w plastry, ułóż pomiędzy dwoma kawałkami folii. Mięso dokładnie rozklep na cienkie płaty, oprósz przyprawą do mięs, posmaruj musztardą. Na mięso ułóż plaster boczku, plaster ogórka, odrobinę pokruszonego razowego chleba, pokrojone w paseczki suszone śliwki, podsmażoną cebulkę. Wszystko razem oprósz majerankiem i zroluj dokładnie, zawijając najpierw brzegi do środka. Mięso zabezpiecz wykałaczką, aby się nie rozwinęło podczas duszenia.
- Zrazy oprósz w mące i obsmaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.
- Obsmażone mięso zalej czerwonym winem. Wino gotuj, aż prawie zupełnie odparuje.
- Roladki zalej pół litrem wody lub bulionu, dodaj przyprawy (ziele, liść laurowy i pieprz) oraz Bulionetkę do duszonych mięs. Całość gotuj powoli, aż sos zgęstnieje, a mięso zrobi się miękkie.
Przepis autorstwa Piotra Murawskiego – szefa kuchni Knorr