Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską
Czas przygotowania dania: Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską – poniżej 60 min
Ilość porcji: 6
SKŁADNIKI na Zrazy cielęce ze śliwką kalifornijską:
- 1 kg udźca cielęcego
- sól morska
- ostra papryka
- 1 łyżka musztardy sarepskiej
- 1 łyżka musztardy ziarnistej (francuskiej)
- 2 łyżki bułki tartej
- 6 cieniutkich plasterków wędzonego boczku
- 12 + 8 śliwek kalifornijskich
- 6 plasterków suszonych jabłek
- olej do smażenia
- 1 łyżka domowej „vegety” (mieszanki suszonych warzyw i ziół)
- 3 gałązki świeżego tymianku
- 1 łyżka masła
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Cielęcinę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na 6 plastrów. Przykrywamy mięso kawałkiem folii spożywczej i rozbijamy tłuczkiem na cienkie plastry. Każdy kawałek oprószamy z obu stron solą i ostrą papryką, smarujemy z jednej strony ostrą musztardą i musztardą ziarnistą, posypujemy bułka tartą.
Na każdym plastrze układamy w poprzek po 1 plastrze boczku, 2 śliwki i plaster jabłka. Ciasno zwijamy rulony i spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i partiami obsmażamy zrazy ze wszystkich stron na rumiano, a następnie przekładamy do szerokiego garnka. Zrazy oprószamy domową „vegetą”, dodajemy pozostałe 8 śliwek kalifornijskich, tymianek, masło i wlewamy tyle wrzątku, by przykrył mięso. Dusimy pod przykryciem do miękkości ok. 30 min.
Wyjmujemy zrazy z garnka i po usunięciu wykałaczek trzymamy w cieple. Usuwamy gałązki tymianku, a sos razem ze śliwkami miksujemy na gładki mus. Zrazy podajemy z ugotowaną na sypko niepaloną kaszą gryczaną lub domowymi kopytkami oraz śliwkowym sosem w sosjerce.
Przepis blogerki Katarzyny Marciniewicz – ChilliBite.pl