Zostań swoim własnym baristą! Wypróbuj ten przepis na kawę

Aby skosztować pysznej kawy, wcale nie musimy wychodzić z domu. Równie znakomitą przygotujemy samodzielnie za pomocą ekspresu do kawy lub kawiarki. Aby stać się prawdziwym maestro ceremonii parzenia kawy, należy pamiętać o kilku podstawowych zasadach. Jak przygotować idealną kawę? Podpowiadamy!

Yves Rocher

Espresso jako baza do wszystkich kaw mlecznych

Na przygotowywanie doskonałej kawy ma wpływ kilka czynników, które decydują o efekcie końcowym. Przede wszystkim należy zadbać o wysokiej jakości kawę. Do najpopularniejszych i – zdaniem wielu baristów – najlepszym gatunkiem ziaren jest arabika, jednak równie cenione są mieszanki arabiki i robusty. Dzięki takiemu połączeniu ziarna zyskują moc i głębię smaku. Podczas przygotowywania czarnego napoju, często wykorzystuje się tradycyjną kawiarkę. Należy jednak pamiętać o odpowiednim zmieleniu ziaren – gotowa kawa mielona niestety może szybko zwietrzeć. Aby stworzyć pyszne espresso, wykorzystuje się ok 7-8 g kawy i 25 ml wody. Z ziaren wydobywa się całe bogactwo aromatów, które warto utrzymać w gotowej kawie. Innym sposobem przygotowania espresso jest użycie ekspresu ciśnieniowego. Szczególnie dobrym rozwiązaniem jest ekspres kapsułkowy, np. Nespresso. Hermetycznie zamknięte kapsułki kryją w sobie 100% mielonej kawy o różnych nutach aromatycznych. Dzięki Kapsułce stworzonej z aluminium kawa nie wietrzeje, ponieważ kapsułka przebijana jest dopiero po włożeniu do ekspresu. Tym sposobem uzyskamy profesjonalne espresso w dosłownie kilka chwil.

Pyszna kawa w domu

Jak przygotować profesjonalną kawę?

Aby przygotować idealną kawę, najlepiej wykorzystać wodę źródlaną, co wpłynie na smak i jakość napoju. Kolejną złotą zasadą przygotowywania kawy jest podgrzanie filiżanki. Podając napój w zimnej porcelanie, temperatura kawy spada o ok. 10 stopni C, co sprawi, że jej aromat będzie mniej intensywny. Wystarczy tylko ogrzać filiżankę gorącą wodą, parą lub wstawić ją na chwilę do mikrofalówki. Dzięki temu na dłużej zatrzymamy cremę, czyli kawową piankę w przypadku małych kaw, takich jak espresso czy ristretto. To idealny przepis na kawę, która zachowa pełnię smaku i aromatu!

Równie ważne jest przygotowanie mlecznej pianki, co może sprawić nieco trudności mało doświadczonym kawoszom. Do wyboru mamy spieniacze ręczne lub elektryczne. Wśród tych pierwszych przede wszystkim wyróżniamy spieniacze tłokowe. Aby przyrządzić mleczną piankę, należy kierować się kilkoma zasadami. Po pierwsze, mleko musi osiągnąć temperaturę ok. 65 stopni C, dzięki czemu nabierze słodyczy. Nie wolno go zagotować, ponieważ po ścięciu białka nie będzie możliwe jego spienienie. Warto zaopatrzyć się w specjalny termometr kontrolujący temperaturę mleka. Według baristów najlepiej używać tłustego mleka specjalnie przeznaczonego do spieniania lub tradycyjnego, o zawartości 3,2% tłuszczu. Doskonale sprawdza się ze względu na dużą zawartość białka.

Najlepsze dodatki do kawy

Idealny przepis na kawę to kwestia gustu każdego kawosza. Niektórzy dodają brązowy cukier, który łatwo się rozpuszcza i znakomicie wydobywa głębię smaku kawy. W wersji dietetycznej brązowy cukier można zastąpić erytrolem lub ksylitolem, jednak dzięki tym dodatkom uzyskamy inny smak napoju. Do kawy najczęściej dodajemy mleko, śmietankę lub mleczną piankę – wszystko zależy od tego, jaki rodzaj kawy chcemy uzyskać.

Jak przygotować niezwykle popularne latte zgodnie z zasadami baristów?

Potrzebne będą podwójne espresso, 150 ml mleka (3,2%), opcjonalnie cukier lub syrop smakowy. W pierwszej kolejności należy zaparzyć espresso, podgrzać mleko do temperatury 65 stopni C i spienić za pomocą spieniacza. Jeżeli chcemy wykorzystać dodatki w postaci syropu lub cukru, należy je dodać na spód podgrzanej wcześniej szklanki. Wtedy wlewamy spienione mleko, a następnie espresso. Trzeba pamiętać, żeby robić to powoli, po ściance szklanki, aby stworzyć piękne warstwy. Dzięki tym poradom z pewnością przygotujemy idealną kawę, która pobudzi ciało i zmysły!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (22 głosów, średnia: 4,86 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. janka1312  10 czerwca 2021 22:48

    a ja najbardziej lubię czarną i słodką

    Odpowiedz
  2. waaldeczek  11 czerwca 2021 14:45

    jako kawosz, który chciałby rozstać się z tym napojem z chęcią przeczytałem wpis. Jest naprawdę wartościowy. Nie wiem czy uda się wytrzymać bez porannej kawy.

    Odpowiedz
  3. Jaworka  11 czerwca 2021 15:30

    Uwielbiam kawę ranek bez kawy to dzień ospały. Rano czarna parzona w ulubionej szklance a następne to już z ekspresu.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany