Zobacz, jakie typy kawy bez problemu zrobisz w ekspresie kapsułkowym

Ekspres kapsułkowy jest funkcjonalnym urządzeniem, które pozwoli na przygotowanie nawet najbardziej skomplikowanych typów kawy. Sprawdź, jakie napoje możesz uzyskać, wykorzystując tego typu sprzęt.

Fot. shutterstock_259994957

Prosty w obsłudze, ale funkcjonalny – ekspres kapsułkowy

Jeden przycisk często wystarczy, aby zainicjować parzenie kawy w ekspresie na kapsułki. Obsługa urządzenia jest więc bardzo prosta, intuicyjna i bez problemu poradzi sobie z nią nawet ten, kto nigdy wcześniej nie miał właściwie do czynienia z ekspresami kawowymi.

Dziś na rynku znajdziemy urządzenia do parzenia kawy wyposażone w różnorodne funkcje. Jedną z nich, na którą warto zwrócić uwagę jest to, jakie rodzaje kawy może dla nas przygotować wybrany model. Co prawda, kupując ekspres kapsułkowy konkretnego producenta, musimy też zaopatrzyć się w odpowiednie kapsułki z kawą, ale ich wybór jest tak szeroki, że możemy samodzielnie, w zaciszu własnego domu, zrobić praktycznie każdy rodzaj kawy.

 

Włoskie espresso w zasięgu ręki

Klasyczną, włoską kawą, jaką przyrządzić można właściwie w każdym ekspresie ciśnieniowym, jest espresso. Jego nazwa wywodzi się od włoskiego słowa „espressivo”, które oznacza „wyraźny”, „wyrazisty”. Taka właśnie powinna być ta kawa. To „mała czarna”, która jest prawdziwą dumą narodową słonecznej Italii. Espresso to typowa, czarna esencjonalna kawa o małej objętości, która może być wypijana nawet jednym łykiem.

Co ciekawe, Włosi są tak bardzo przywiązani do sztuki parzenia kawy, że w kraju tym powstał nawet Narodowy Instytut Włoskiego Espresso, który stworzył wymagania, jakie powinna spełnić kawa tego rodzaju. Prawdziwe espresso powstaje przy użyciu:

  • 7 g świeżo zmielonej kawy – do tego celu najlepiej nadają się zmielone ziarna arabiki wysokiej jakości;
  • woda podgrzana do temperatury 88 stopni Celsjusza (około 25 ml);
  • ciśnienie rzędu 9 barów.

W procesie ekstrakcji zmielonych ziaren kawy pod ciśnieniem powstaje aromatyczne espresso, którego temperatura w filiżance wynosić powinna około 67 stopni Celsjusza. Dla osoby, która rozsmakowała się w tym napoju, ważne jest to, aby zawsze był on tak samo aromatyczny i dodawał energii do działania. Taką kawę można przygotować szybko i sprawnie. Wystarczą ekspres kapsułkowy i odpowiednia kapsułka.

 

Pochodne espresso – ristretto, lungo i americano

Ekspres kapsułkowy przygotuje dla nas nie tylko espresso. Są i inne kawy, które także przygotujemy za pomocą jednego przycisku. To między innymi napoje bazujące na espresso. Wśród nich znajduje się ristretto, czyli kawa włoska, jaką przyrządza się w taki sam sposób, jak espresso, ale z użyciem mniejszej ilości wody – około 15 ml. W wyniku tego powstaje kawowy shot, który nasycony jest energią. Ristretto stanowi przeciwieństwo kawy lungo czy americano.

Lungo natomiast to przedłużone espresso, w wyniku którego uzyskuje się około 50-60 ml kawy poddawanej dłuższej ekstrakcji tej samej ilości mielonych ziaren. Americano z kolei zawiera tę samą dawkę espresso, do którego dolewa się jednak o wiele większą ilość gorącej wody. W efekcie kawa może mieć nawet 470 ml objętości, choć zwykle nie przekracza 150 ml.

 

Kawa mleczna z ekspresu kapsułkowego – spieniacz do mleka się przyda!

Cudowna pianka na cappuccino czy trójwarstwowe latte macchiato to kawy lubiane przez Polaków. Co ciekawe, może je z łatwością przygotować ekspres kapsułkowy. Latte macchiato to kawa szczególna, powstająca z porcji espresso i ciepłego, spienionego mleka, serwowana w wysokiej, przeźroczystej szklance, w której wyraźnie widoczne są trzy warstwy: na spodzie płynne mleko, w środku porcja kawy, a na wierzchu puszysta, mleczna pianka.

Nie trzeba być baristą, aby taką kawę przygotować. Ekspres kapsułkowy jak najbardziej pozwoli nam na jej zrobienie. Może być wyposażony w zintegrowany spieniacz do mleka (ekspres kapsułkowy z opcją mleczną), którym bez trudu spienimy i podgrzejemy mleko niezbędne do zrobienia takiego napoju. Jeśli ekspres nie ma własnego spieniacza, zawsze można go dokupić osobno – może to być np. spieniacz do mleka Aeroccino od Nespresso. Dzięki niemu przygotujemy też szereg innych delikatnie mlecznych kaw.

Różnorodność przygotowanych kaw, jaką oferują nam współczesne ekspresy, to prawdziwe bogactwo smaku i aromatu, które z pewnością docenią nawet wymagający kawosze. W ten sposób możemy rozpocząć dzień od pobudzającego espresso, w południe delektować się aromatycznym americano, a zakończyć dzień np. delikatnym cappuccino lub latte!

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (20 głosów, średnia: 4,85 z 5)
zapisuję głos...

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany