Zmiksuj koktajl zapobiegający nowotworom!
Wszelkie koktajle na bazie warzyw – zwykle w kolorze zielonym mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej. Składnikiem naszych koktajli powinny być owoce i warzywa zawierające anyoksydanty (zwróćmy uwagę na wysoką zawartość wit, C i E, beta-karotenu oraz magnezu i selenu) oraz fitozwiązki. Miksujmy więc takie warzywa jak sałaty, jarmuż, pietruszka, seler naciowy oraz marchew, buraki, dynię, pomidory czy cukinię. Możemy także dodać do naszego koktajlu antynowotworowy hit czyli pestki moreli oraz chlorellę, spiruline, siemię lniane, czy nasiona chia.
Poniżej znajdziecie prosty przepis na smoothie, który znany był już od wieków w Chinach i posiada szerokie spektrum działania.
Podobno przepis ten został opracowany przez słynnego dietetyka w Chinach dla pacjenta z rakiem płuc, któremu pomógł wyleczyć się z tej dolegliwości w ciągu zaledwie 3 miesięcy. My do takich informacji podchodzimy sceptycznie, niemniej składniki na ten koktajl są z pewnością zdrowe i łatwo osiągalne w naszej strefie klimatycznej, warto więc pić takie smoothie.
Składniki na koktajl zapobiegający nowotworom:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 burak
- cytryna- opcjonalne
Sposób wykonania:
Umyj dobrze wszystkie składniki. Pokrój na je na małe kawałki. Włóż wszystkie składniki do blendera i dodaj 1 szklankę wody. Dobrze wymieszać. Na końcu wyciśnij sok z połowy cytryny.
Dodatkowe wskazówki: Użyj składników ze skórką, jeżeli jesteś pewna, że pochodzą z uprawy bio / naturalnego źródła. Jeżeli owoce i warzywa były spryskiwane pestycydami, nie używaj skórki! Osobiście preferujemy obieranie buraka. Jeśli nie lubisz smaku tego koktajlu, możesz dodać miód.
Koktajl wg powyższej receptury jest pożywny i łatwo przyswajalny. Warto podkreślić jego alkalizujące działanie. Dla tych, którzy jeszcze nie zwracają uwagi na ten czynnik przypominamy, że kwasy powodują szybsze starzenie się tkanek. W środowisku kwaśnym szybciej rozwijają się komórki rakowe. Dlatego warto zwracać uwagę, czy pożywienie, które jemy działa zakwaszająco czy alkalizująco.
Działanie koktajlu
- działanie antynowotworowe
- cały koktajl – między innymi dzięki sokowi z buraka działa alkalizująco (o czym było wspomniane powyżej)
- wzmacnia układ odpornościowy (zwiększona zawartość witaminy C);
- pomaga w leczeniu wrzodów;
- zmniejsza bóle menstruacyjne;
- zmniejsza bóle mięśni;
- reguluje ciśnienie krwi;
- reguluje wypróżnienia i zwalcza zaparcia;
- działa łagodząco na zmęczone, czerwone i suche oczy;
- pomaga w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa;
- pomaga w leczeniu trądziku i zachowaniu zdrowej skóry;
- sok z buraka jest źródłem kwasu foliowego, który jest czynnikiem antyanemicznym – pobudza powstawanie czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób poddających się chemioterapii;
- betanina zawarta w buraku przyczynia się do poprawy funkcjonowania działania wątroby i żołądka;
- zapobiega zakrzepicy;
- działa przeciw-cukrzycowo.
Bardzo lubię soki i koktajle, piję jej prawie codziennie, czuję niesamowita poprawę mojego zdrowia, cera bardzo się poprawiła, włosy są lśniące a paznokcie twarde… Szczerze polecam włączenie ich do diety
Dla mojego wujka!
Często piję wyciskane różne soki.Teraz będę robić takie koktajle według waszego przepisu skoro zapobiegają nowotworom,trzeba się zabezpieczać.
Też taki robię, ale nie zawsze dodaję cytrynę.
Już taki robię od czasu do czasu tylko bez cytryny jeśli jabłko jest kwaśne to wystarczy
rzadko robię koktajle warzywne, bardziej lubię owocowe, ale czas to zmienić 😀
Piję różne i owocowe i warzywne.Ten jest bardzo smaczny.polecam i dla zdrowia i urody.
Na pewno sobie zrobię 🙂
wypiłabym ten koktajl tylko i wyłącznie dla drowia i dlatego że lubie takie mieszanki bo nie wierzę zbytnio w takie zbawcze działania , nieraz najbardziej dbający o zdrowie ludzie chorują na raka
ja osobiście wolałabym sok niż koktajl czyli uruchamiam wyciskarkę
Niektóre te efekty zdrowotne dosyć naciągane, w tym działanie p/nowotworowe.
brzmi dobrze, smacznie i zdrowo!
koniecznie musze spróbować!
Nie przepadam za burakiem, ale koktajl wygląda smacznie
Dla zdrowia warto pijać taki koktajl codziennie.
Czy miód zamaskuje smak buraka?? Wiem, że to jest zdrowe, ale co zrobić jak si e nie lubi buraków? Można go czymś zastąpić?
Nie cierpię buraków 🙁