Zmiksuj koktajl zapobiegający nowotworom!
Wszelkie koktajle na bazie warzyw – zwykle w kolorze zielonym mogą pomóc w profilaktyce antynowotworowej. Składnikiem naszych koktajli powinny być owoce i warzywa zawierające anyoksydanty (zwróćmy uwagę na wysoką zawartość wit, C i E, beta-karotenu oraz magnezu i selenu) oraz fitozwiązki. Miksujmy więc takie warzywa jak sałaty, jarmuż, pietruszka, seler naciowy oraz marchew, buraki, dynię, pomidory czy cukinię. Możemy także dodać do naszego koktajlu antynowotworowy hit czyli pestki moreli oraz chlorellę, spiruline, siemię lniane, czy nasiona chia.
Poniżej znajdziecie prosty przepis na smoothie, który znany był już od wieków w Chinach i posiada szerokie spektrum działania.
Podobno przepis ten został opracowany przez słynnego dietetyka w Chinach dla pacjenta z rakiem płuc, któremu pomógł wyleczyć się z tej dolegliwości w ciągu zaledwie 3 miesięcy. My do takich informacji podchodzimy sceptycznie, niemniej składniki na ten koktajl są z pewnością zdrowe i łatwo osiągalne w naszej strefie klimatycznej, warto więc pić takie smoothie.
Składniki na koktajl zapobiegający nowotworom:
- 1 jabłko
- 1 marchewka
- 1 burak
- cytryna- opcjonalne
Sposób wykonania:
Umyj dobrze wszystkie składniki. Pokrój na je na małe kawałki. Włóż wszystkie składniki do blendera i dodaj 1 szklankę wody. Dobrze wymieszać. Na końcu wyciśnij sok z połowy cytryny.
Dodatkowe wskazówki: Użyj składników ze skórką, jeżeli jesteś pewna, że pochodzą z uprawy bio / naturalnego źródła. Jeżeli owoce i warzywa były spryskiwane pestycydami, nie używaj skórki! Osobiście preferujemy obieranie buraka. Jeśli nie lubisz smaku tego koktajlu, możesz dodać miód.
Koktajl wg powyższej receptury jest pożywny i łatwo przyswajalny. Warto podkreślić jego alkalizujące działanie. Dla tych, którzy jeszcze nie zwracają uwagi na ten czynnik przypominamy, że kwasy powodują szybsze starzenie się tkanek. W środowisku kwaśnym szybciej rozwijają się komórki rakowe. Dlatego warto zwracać uwagę, czy pożywienie, które jemy działa zakwaszająco czy alkalizująco.
Działanie koktajlu
- działanie antynowotworowe
- cały koktajl – między innymi dzięki sokowi z buraka działa alkalizująco (o czym było wspomniane powyżej)
- wzmacnia układ odpornościowy (zwiększona zawartość witaminy C);
- pomaga w leczeniu wrzodów;
- zmniejsza bóle menstruacyjne;
- zmniejsza bóle mięśni;
- reguluje ciśnienie krwi;
- reguluje wypróżnienia i zwalcza zaparcia;
- działa łagodząco na zmęczone, czerwone i suche oczy;
- pomaga w alergicznym zapaleniu błony śluzowej nosa;
- pomaga w leczeniu trądziku i zachowaniu zdrowej skóry;
- sok z buraka jest źródłem kwasu foliowego, który jest czynnikiem antyanemicznym – pobudza powstawanie czerwonych krwinek, co jest niezwykle istotne dla osób poddających się chemioterapii;
- betanina zawarta w buraku przyczynia się do poprawy funkcjonowania działania wątroby i żołądka;
- zapobiega zakrzepicy;
- działa przeciw-cukrzycowo.