Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!
Za oknem śnieg i porywisty wiatr, a Ty wychodzisz z domu niewyspana i zmierzasz do pracy, mając przed sobą kolejny długi i stresujący dzień? Uważaj! Taki tryb życia naraża Cię na spadek odporności, któremu lepiej przeciwdziałać zawczasu. Wypróbuj nasze przepisy na napoje z kurkumą i wzmocnij swój organizm domowym sposobem, korzystając jednocześnie z całego morza dobrodziejstw tej przyprawy!
Złoto Indii w Twojej szklance, czyli pyszne i zdrowe napoje z kurkumą!
Polecamy także: 3 napoje z imbirem, które pomogą „wytopić” tłuszcz z brzucha
Kurkuma to przyprawa, która w Polsce kojarzona jest głównie jako składnik mieszanki Curry. W Indiach, gdzie jest ona uważana za najważniejszy element medycyny Ajurwedyjskiej, dodaje się ją jednak do większości obiadowych dań i pije pod postacią rozgrzewającego napoju z imbirem. W dużych ilościach spożywają ją też mieszkańcy japońskiej Okinawy, gdzie do tradycji należy picie herbaty z dodatkiem kurkumy (wielu naukowców jest zdania, że właśnie temu nawykowi zawdzięczają oni najdłuższą na świecie średnią długość życia).
Nazywana „złotem Indii” ze względu na swój złocisty kolor, który zawdzięcza kurkuminoidom (pigmentom o silnych właściwościach przeciwzapalnych i antyoksydacyjnych), łagodzi podrażnienia żołądka i zgagę (lecząc także zatrucia), usprawnia krążenie krwi, usuwając blaszki miażdżycowe tworzone przez odkładający się cholesterol, a także wspiera oczyszczanie wątroby i stymuluje ją do produkcji żółci. Co więcej, hamuje rozwój cukrzycy i wykazuje niezwykle korzystny wpływ na mózg, przeciwdziałając m.in. chorobie Alzheimera. Z uwagi na te właściwości kurkuma jest idealną przyprawą dla osób, prowadzących niezdrowy tryb życia pełen stresu czy używek.
Aby móc cieszyć się jej dobroczynnym wpływem i dosłownie „poczuć” jak Twój organizm odżywa, oczyszczając się z toksyn, przygotuj jeden z proponowanych przez nas bezalkoholowych drinków!
1. Rozgrzewający napój imbirowo-cytrynowy
A oto czego potrzebujesz:
- 1 szklanka wody
- 1/4 lub 1/2 łyżeczki kurkumy
- 2 cienkie plasterki świeżego imbiru
- sok wyciśnięty z ćwiartki cytryny
- miód do smaku 1-2 łyżeczki
- szczypta pieprzu cayenne (wzmacnia on działanie kurkuminy)
Plasterki imbiru wrzuć do rondelka z 3/4 szklanki wrzącej wody i gotuj przez 15 minut. Lekko schłodź napar i dodaj do niego 1/4 lub 1/2 (w zależności od upodobań) łyżeczki sproszkowanej kurkumy. Zamieszaj. Następnie dodaj miód, odrobinę pieprzu cayenne i trochę zimnej wody. Na koniec wlej wyciśnięty sok z cytryny. Całość dokładnie wymieszaj. Smacznego!
2. Orzeźwiający zielony koktajl z kurkumą
- Duża garść zielonych warzyw liściastych, np. jarmużu lub szpinaku
- 1 obrany i pokrojony banan
- 1 szklanka niesłodzonej wody kokosowej
- 2 łyżki masła migdałowego (prażone w piekarniku migdały zblendowane z odrobiną płynnego miodu, szczyptą soli i kilkoma łyżkami oleju/oliwy)
- 1 łyżka oleju z nasion lnu
- 1/6 łyżeczki cynamonu
- szczypta kurkumy
Wszystkie składniki wrzucić do kielicha blendera i dokładnie zmiksować. Gotowe!