Złota owsianka – przepis na śniadanie mistrzów, które łączy kulinarne doznania z dbałością o zdrowie i piękny wygląd
Lubicie ciepłe i pożywne śniadania? Próbowałyście już złotego mleka albo zdrowotnych szotów z kurkumą i bardzo chwalicie sobie jej przeciwzapalne działanie? Spróbujcie złotej owsianki, a Wasze poranne posiłki już nigdy nie będą takie same!
Złota owsianka to niezwykle zdrowe połączenie płatków owsianych, mleka i kurkumy. Liczne badania dowiodły, że wykazuje ono działanie antybakteryjne, przeciwgrzybicze i antywirusowe, co czyni je doskonałą potrawą w okresie zdominowanym przez sprzyjającą zachorowaniom aurę. Poznaj przepis na śniadanie godne mistrzów i wypróbuj go jeszcze dziś!
Złota owsianka – przepis na śniadanie mistrzów, które łączy kulinarne doznania z dbałością o zdrowie i piękny wygląd
Złota owsianka będzie strzałem w dziesiątkę dla tych z Was, które nie wyobrażają sobie opuszczenia domu bez ciepłego śniadania. Co więcej, sprawdzi się jako danie dla osób wykonujących pracę intelektualną – na przykład uczennic, studentek czy wykładowczyń, gdyż wspomaga pracę mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację. Inne zalety? Wsparcie dla trawienia i detoksykacji organizmu, pomoc przy wzdęciach i zaparciach, obniżenie poziomu cholesterolu we krwi… Wymieniać można naprawdę długo. Najlepiej jednak przekonać się o jej możliwościach osobiście.
Przyrządźcie owsiankę z dodatkiem orientalnej kurkumy i cieszcie się błyskawicznym daniem, które chce się jeść nawet oczami. Łapcie nasz przepis! Obiecujemy, że nie spędzicie w kuchni więcej niż 20 minut!
Przepis na złotą owsiankę
Składniki (na 1 porcję):
- 1/4 szklanki płatków owsianych
- szklanka mleka roślinnego lub krowiego
- łyżeczka oleju kokosowego, ewentualnie masła klarowanego
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki cynamonu
- łyżeczka miodu
- szczypta pieprzu – czarnego lub cayenne
- opcjonalnie: ulubione owoce, na przykład mandarynki, banany, borówki albo truskawki
Sposób przygotowania:
W rondelku na małym ogniu rozpuść tłuszcz, a następnie dodaj do niego cynamon, kurkumę, pieprz i wlej mleko. Zagotuj, często mieszając, by nie doprowadzić do przypalenia mleka. Gdy zacznie delikatnie wrzeć, wrzuć płatki i gotuj około 10 minut, do zgęstnienia owsianki. Gotową, ułóż w miseczce, polej miodem i ozdób ulubionymi owocami. Smacznego!
A kiedy już spróbujecie naszej owsianki, nie zapomnijcie dać nam znać, jakie korzystne działanie zaobserwowałyście u siebie. Będziemy także wdzięczne za dodatkowe porady dotyczące urozmaicania tego śniadania. Podzielcie się pomysłami na pyszne i zdrowe dodatki!