Zioła pomocne w diecie

Dodają potrawom smaku i wyjątkowego aromatu, są także niezwykłym sprzymierzeńcem osób będących na diecie. Świeże zioła to niezbędny dodatek do naszych ulubionych dań. Pogłębiają ich smak i stanowią doskonałe uzupełnienie posiłków. Dzięki szczególnym właściwościom zdrowotnym wspomagają także przebieg kuracji odchudzających.

Ziola pomocne w diecie

 

Zioła na zdrowie

Zioła są nie tylko bogatym źródłem witamin, które wzmacniają nasz organizm i chronią przed wieloma dolegliwościami. Zawierają również inne wartościowe składniki, takie jak: sole mineralne, kwas foliowy czy flawonoidy – naturalne antyoksydanty, które zapewniają nam ochronę przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Drogocenne rośliny mają też pozytywny wpływ na trawienie, regulują cały proces i redukują występowanie przykrych dolegliwości, takich jak wzdęcia. Tego typu działanie ma np.: rozmaryn, oregano czy bazylia, które dodatkowo pobudzają wydzielanie soków trawiennych.

 

Recepta na szczupłą sylwetkę

Zioła są także znane z właściwości redukujących stres będący jak wiadomo częstą przyczyną problemów z nadwagą. – Co więcej, dzięki zawartości olejków eterycznych, pełnią one też bardzo ważną funkcję regulującą pracę układu pokarmowego, działają rozkurczowo, i pomagają przy niestrawności – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk z Centrów Naturhouse. – Mięta, bazylia, natka, majeranek czy koperek wzbogacą smak i zapach potraw, a dodatkowo wpłyną korzystanie na nasz metabolizm  – wyjaśnia ekspert z Naturhouse.

 

Zioła w kuchni

Kolorowo i ze smakiem – tak powinna wyglądać nasza dieta. Potrawy wzbogacone o przyprawy z pewnością urozmaicą codzienne menu. Oregano doskonale sprawdza się jako dodatek do potraw włoskich, sałatek, zup czy duszonego mięsa. Podobnie bazylia, która idealnie komponuje się np. z pomidorem i mozzarellą. Tymianek jest znakomitą przyprawą do dań mięsnych: pasztetów, wędlin, dziczyzny, drobiu i ryb, a także do sosów i zup. Bez majeranku potrawy takie jak żurek, pieczone mięsa czy zupa grochowa straciłyby swój wyrazisty smak. Z kolei melisa posiada szersze zastosowanie – korzystnie wpływa na układ nerwowy: napar na jej bazie zalecany jest na dolegliwości związane z migrenami, bezsennością oraz nerwicą.

Zioła są wartościowym dodatkiem do potraw, nie tylko w kwestii smaku, ale zdrowego odżywiania. Ich walory z pewnością pomogą nam urozmaicić smaczne i niskokaloryczne posiłki.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (117 głosów, średnia: 4,27 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. m258  21 czerwca 2012 12:48

    melisa to moja ulubiona, koi moje skołatane nerwy

    Odpowiedz
  2. Elżbieta Wawer  18 maja 2015 19:01

    Mam przydomowy ogródek i właśnie wszystkie re zioła mam swoje i zawsze świeże

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany