Zioła na cholesterol – natura zamiast chemii
Leczenie wysokiego cholesterolu zazwyczaj zaczyna się od diety. Zaleca się produkty spożywcze, które mogą pomóc obniżyć niebezpieczne stężenie związku. Skuteczne mogą być także zioła! Jakie? Które mają największą leczniczą moc? Jak je stosować? O tym przeczytacie w naszym artykule.
Zioła na cholesterol nie ingerują w organizm tak mocno jak apteczne środki i rzadko wywołują skutki uboczne. Mogą znacząco pomóc w obniżeniu wysokiego stężenia związku, co potwierdzono wieloma badaniami. Przedstawiamy najskuteczniejsze rośliny oraz kilka przydatnych przepisów!
Jak obniżyć cholesterol?
Leczenie wysokiego stężenia cholesterolu zazwyczaj rozpoczyna się od diety. Należy wykluczyć tłuste potrawy, cukry. Zaleca się produkty żywnościowe, które mogą pomóc w regulacji związku chemicznego. Artykuły spożywcze, które obniżają wysoki cholesterol to: ryby morskie, soja, płatki owsiane, czosnek, cebula, sok z winogron, zielona herbata, awokado, siemię lniane, a także czerwone wino (1 lampka na kilka dni). Innymi sposobami zmniejszenia cholesterolu są relaks, regularna aktywność fizyczna i odpowiednia ilość snu. Pomocne mogą też być zioła, w tym mniszek lekarski, ziele karczocha oraz lucerna. Jak działają? Co robią? Jakie inne rośliny mogą pomóc w obniżeniu cholesterolu? Sprawdźcie!
Zioła na cholesterol – najskuteczniejsze rośliny
Przedstawiamy rośliny, które wykazały się największą skutecznością w walce z cholesterolem.
Lucerna siewna
Lucerna może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 20%. A wszystko ze względu na saponiny, które mają zdolność łączenia się ze związkiem, przez co nie zostaje on ponownie wchłonięty w jelitach, tylko usunięty z organizmu. Lucernę można pić w postaci naparu (1-2 łyżeczki suszu na szklankę wody) lub dodawać jej kiełki do sałatek.
Mniszek lekarski
Mniszek lekarski działa korzystnie na układ krwionośny. Wzmacnia układ odpornościowy, obniża poziom cukru we krwi, działa moczopędnie. Oczyszcza organizm i pomaga w wydalaniu zbędnych produktów przemiany materii. Badania wykazują także, że zmniejsza poziom cholesterolu. W celach leczniczych wykorzystuje się korzeń i liście mniszka.
Przepis: napar z mniszka lekarskiego
Składniki: 50 g korzeni i liści mniszka, 1 l wody
Przygotowanie: Pociętą roślinę zalać wodą, a następnie gotować przez 2 minuty i patrzyć pod przykryciem przez 10 minut. Pić ½ szklanki naparu codziennie.
Kozieradka pospolita
Zioło ma silne działanie pobudzające wydzielanie soków trawiennych i śliny. Zwiększa odporność organizmu, eliminuje toksyny, działa przeciwmiażdżycowo. Roślina usprawnia proces trawienia i jest źródłem łatwo przyswajalnego białka oraz tłuszczu roślinnego. Kozieradka może obniżyć poziom cholesterolu nawet o 25%! Sporządza się z niej nalewki, okłady i napary.
Tak na marginesie – kozieradka na włosy w formie maseczek czy wcierek wykazuje się wysoką skutecznością. Warto wypróbować!
Hibiskus
Hibiskus działa moczopędnie, antybakteryjnie. Opóźnia starzenie się skóry, działa antynowotworowo. Roślina chroni naczynia krwionośne, wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu sercowego. Zawiera kwasy organiczne, dzięki czemu obniża cholesterol. Doskonale smakuje jako ziołowa herbatka.
Karczoch
Ziele karczocha zapobiega zmianom miażdżycowym. Roślina może obniżyć poziom wysokiego stężenia cholesterolu nawet o 15%. Przygotowanie odwaru jest bardzo proste. Wystarczy ugotować kilka liści karczocha na wolnym ogniu przez 5 minut. Ze względu na gorzki smak poleca się pić odwar na zimo.
Przepis: herbatka z karczocha i łopianu większego
Składniki: 25 g liści karczocha, 25 g łopianu
Przygotowanie: 2 łyżeczki roślin na filiżankę, zalać gotującą się wodą. Ostawić do zaparzenia na kilka minut. Przecedzić i wypić napar.
Babka płesznik
Babka płesznik reguluje pracę jelit, zmniejsza poziom cukru we krwi, łagodzi łuszczycę i trądzk. Znacząco obniża poziom „złego cholesterolu”, dzięki czemu zmniejsza ryzyko chorób układu krążenia. Najlepsze są nasiona rośliny. Je się je na chłodno, można dodać ziarenka do jogurtu, spożywać z miodem lub owocami.
Pokrzywa
Substancje czynne rośliny działają oczyszczająco i uwalniają organizm z toksyn. Pokrzywa korzystnie działa na skórę, włosy oraz paznokcie. Zioło pozytywnie wpływa na układ krążenia i pracę serca. Znacząco obniża poziom cholesterolu, cukru we krwi. Można suszoną pić w postaci naparu, świeżą dodawać do sałatek.
Inne zioła na cholesterol
Pomaga także mięta pieprzowa, czarny bez, dzika róża, ostryż długi i jawajski, imbir, aloes, cykoria podróżnik, kora wierzby białej.