Przepis na: Zimowe babeczki z imbirem i wanilią


zimowe-babeczki

Poziom trudności dania zimowe babeczki : średni

Składniki:

Babeczki:

  • Mąka Lubella Tortowa (125 g)
  • Miękkie masło (125 g)
  • Cukier (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Laska wanilii (1 szt.)
  • Proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
  • Imbir sproszkowany (1 łyżeczka)
  • Kandyzowany imbir

Dekoracja:

  • Kolorowe małe cukiereczki
  • Masło (170 g w temperaturze pokojowej)
  • Cukier puder (1 i 1/4 szk.)
  • Kremowy serek (200 g)
  • barwnik spożywczy w dowolnym kolorze

 

Przygotowanie:

Babeczki:

Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia oraz imbirem w proszku. Mikserem ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko, ziarenka z laski wanilii i miksujemy. Podczas miksowanie powoli dodajemy suche składniki i mieszamy dalej.  Na sam koniec dodajemy kandyzowany imbir pokrojony w drobna kostkę. Przekładamy masę do foremki na babeczki, wyłożonej papilotkami, wypełniając foremki do 2/3 wysokości. Pieczemy w 180 stopniach przez około 20 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy się dopiekły a następnie wystawiamy na kratkę (może być taka z piekarnika) i studzimy.

 

Dekoracja:

Masło miksujemy z cukrem do uzyskania jasnego, puszystego kremu. Następnie dodajemy serek i dalej mieszamy. Dodajemy barwnik spożywczy dla uzyskania ładnego  koloru. Krem schładzamy przez 40 minut.

Na ostudzone babeczki wyciskamy krem okrężnymi ruchami formując dowolone kształty. Doklejamy kolorowe cukierki lub posypujemy kolorowymi posypkami. Schładzamy babeczki.

 

 

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (185 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. martucha180  7 lutego 2015 16:37

    Takich ciasteczek imbirowych jeszcze nie jadłam.

    Odpowiedz
  2. bbo  7 lutego 2015 18:56

    Ach te zimowe kalorie!

    Odpowiedz
  3. lilkawodna  8 lutego 2015 06:05

    Ciasteczka w sam raz na mróz, bo zrozgrzewajacym imbirem.

    Odpowiedz
  4. Kmakolagwa  8 lutego 2015 09:18

    Przepyszne!!

    Odpowiedz
  5. camillafed88  9 lutego 2015 11:20

    Będą pyszne na walentynkowy deser 🙂

    Odpowiedz
  6. girlblack  30 marca 2015 13:07

    cudne ! i do tego pewnie smacznego! :p

    Odpowiedz
  7. efffciaa  8 marca 2016 09:30

    Bardzo ciekawe połączenie imbir z wanilią – uwielbiam te dwa smaki , a połączone ze sobą to jest … no cóż po prostu poezja 🙂 zrobię je z cała pewnością .

    Odpowiedz
    • efffciaa  5 października 2017 15:47

      Udało mi się zrobić babeczki według tego przepisu 🙂 i muszę wam powiedzieć , że są przepyszne 🙂 Wprawdzie dopiero raz je zrobiłam , ale juz wydrukowałam przepis do swojej książki z ulubionymi przepisami .

      Odpowiedz
  8. lilka  24 września 2017 16:05

    kojarza mi sie ze swietami i ta cukrowa laska do dekoracji fajny pomysl…

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany