Zimowa kawa z gotowanym imbirem i likierem
Rozgrzewająca kawa z imbirem i likierem to napój, który przyrządzamy na specjalne wieczory, gdy pragniemy się rozgrzać i pobudzić dodatkowo nasze kubki smakowe wyjątkowymi doznaniami. Wypróbuj ten przepis razem z nami!
Uwielbiamy kawę za jej smak, aromat i potężną dawkę kofeiny, która budzi nas do życia. Klasycznie, pijemy ja czarna lub z mleczkiem. Jednak na specjalne okazje warto przyrządzić specjalną kawę o oryginalnym smaku. Oto przepis na kawę z imbirem i dodatkiem likieru. Rozgrzeje i pobudzi wszystkie twoje zmysły. Warto chociaż raz ją przyrządzić!
Zimowa kawa z imbirem i likierem
Składniki:
– korzeń imbiru – 30 g
– kawa rozpuszczalna – 30 g
– śmietanka Łaciata 30% – 120 ml
– mielony imbir – 1-2 szczypty
– kandyzowany imbir – 2 szt.
– likier kremowy z whisky – 80 ml
– cukier
Przygotowanie:
Imbir obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy do wody (800 ml) i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 3 minuty, zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 20 minut. Następnie wodę z imbirem ponownie zagotowujemy i zalewamy nią kawę. Śmietankę ubijamy na sztywno i doprawiamy do smaku mielonym imbirem. Kandyzowany imbir siekamy. Kawę rozlewamy do 4 filiżanek, dodajemy likieru według uznania. Dekorujemy śmietaną i posypujemy kandyzowanym imbirem. Podajemy z cukrem.