Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej

Zimna zupa z arbuza i malin

Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej to przepis Andrzeja Polana – eksperta kampanii „Lubię kaszę – kasza na stół, na zdrowie, na co dzień”.

 

 

Składniki na danie: Zimna zupa z arbuza i malin z kluseczkami z kaszy kukurydzianej 

  • 5 kg arbuza
  • 200g malin
  • cytryna
  • cukier do smaku
  • 1 szk. kaszy kukurydzianej
  • 1 łyżka masła
  • 200g półtłustego twarogu mielonego
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • mleko skondensowane słodzone

Przygotowanie:

Gotujemy wodę z cukrem i dodajemy masło. Do wody wrzucamy kaszę i gotujemy ją tak długo, aż zgęstnieje. Studzimy i mieszamy z twarogiem i jajkami. Z masy formujemy nieduże kluseczki i wrzucamy je na wrzątek. Po wypłynięciu na wierzch, odcedzamy je .

Arbuza miksujemy z połową malin. Doprawiamy sokiem z cytryny i cukrem. Do zupy dodajemy pozostałe maliny, możemy dodatkowo drobno wkroić arbuza. Całość schładzamy w lodówce.

Kluseczki przed podaniem przesmażamy na maśle, skrapiamy mlekiem skondensowanym, a owocową, zimną zupę podajemy w kubku.

Zobacz także: Zupy dla ochłody – przegląd chłodników z całego świata!

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (223 głosów, średnia: 4,53 z 5)
zapisuję głos...