Zimą pamiętaj o magnezie
Niska odporność na stres, częste infekcje i rozdrażnienie to tylko niektóre objawy niedoboru magnezu. O jego właściwy poziom warto zadbać zwłaszcza zimą. Dlaczego jest tak ważny dla naszego organizmu?
Magnez ma istotne znaczenie dla zdrowia, samopoczucia i kondycji, reguluje bowiem wiele procesów zachodzących w organizmie. Bierze udział w przemianach węglowodanów oraz tłuszczów, a także w syntezie białek ustrojowych. Wpływa na układ krążenia oraz pracę serca, pomaga utrzymać właściwy poziom cholesterolu i zapobiega nadciśnieniu. Jest składnikiem zębów oraz kości. Pierwiastek ten odgrywa również ważną rolę w przekazywaniu sygnałów w układzie nerwowym. Zalecana dzienna dawka magnezu wynosi: dla kobiet 320 mg, a dla mężczyzn 420 mg. Jego niedobór może być przyczyną licznych dolegliwości.
Objawy niedoboru magnezu
Brak magnezu powoduje m.in.: skurcze mięśni, kołatanie serca, zawroty głowy, wzrost ciśnienia tętniczego. Również nadmiernie wypadające włosy i łamliwe paznokcie mogą być skutkiem jego niedoboru. Typowym objawem jest też drgająca powieka czy mrowienie lub drętwienie kończyn. Niewłaściwy poziom makroelementu negatywnie wpływa na system immunologiczny i przyczynia się do spadku odporności organizmu. – Nie zawsze jesteśmy świadomi, że powodem częstych infekcji, migreny czy utrzymującego się rozdrażnienia jest właśnie nieodpowiedni poziom magnezu w organizmie. Niedobór pierwiastka może być również odpowiedzialny za nerwicę, bezsenność, a nawet depresję. O właściwy poziom magnezu warto zadbać zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy częściej czujemy się zmęczeni, ospali i mamy problemy z koncentracją – mówi Zofia Urbańczyk, dietetyk, Kierownik Departamentu Dietetyki w Naturhouse.
Gdzie szukać cennego pierwiastka?
Źródłem magnezu są głównie produkty pochodzenia roślinnego, w mniejszym stopniu zwierzęcego. Znajdziemy go m.in. w roślinach strączkowych, zielonych warzywach, otrębach, a także w migdałach, orzechach czy pestkach dyni. W naszej codziennej diecie nie powinno zabraknąć wody mineralnej, mleka oraz owoców (np. bananów). Magnezu dostarczy nam również smaczna czekolada – zwłaszcza gorzka, o jak największej zawartości kakaa. –Pamiętajmy też, że niektóre związki przyspieszają jego wydalanie. Są to np. fosforany zawarte w napojach gazowanych czy tanina obecna w herbacie. W stanach niedoboru ograniczyć należy także spożywanie alkoholu i kawy – zaleca dietetyk z Naturhouse.
Jeśli chcemy zadbać o zdrowie oraz dobrą kondycję organizmu w okresie zimy, uniknąć przeziębienie i spadku nastroju, warto pamiętać o prawidłowym odżywaniu. Odpowiednio skomponowany jadłospis powinien dostarczyć nam wszystkich niezbędnych składników odżywczych, w tym tak ważnych makroelementów jak magnez. Dodatkiem do diety, a także sposobem na uzupełnienie niedoborów mogą być również suplementy. Ich dobór i dawkowanie najlepiej skonsultować z dietetykiem.