Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem

Ziemniaki-pieczone-w-folii,-z-czosnkiem-i-twarogiem-FOT.-sio-smutki.blogspot.com

Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem

Składniki:

6 dużych ziemniaków,

oliwa,

3 ząbki czosnku,

1 mała cebula,

duża szczypta posiekanego kopru,

3 łyżki gładkiego twarożku,

3 łyżki tartego żółtego sera,

3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo marki Ziarenkowo,

sól,

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładnie myjemy po bieżącą wodą (najlepiej zrobić to szczoteczką), a następnie gotujemy je ok. 20 minut w osolonej wodzie, po czym studzimy.
Górną część odkrawamy i wydrążamy tak, aby wyjąć z niego 3/4 miąższu.
W miseczce mieszamy twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na dno wydrążonych ziemniaków wsypujemy trochę startego żółtego sera oraz  po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, po czym wypełniamy ziemniaka przygotowanym wcześniej twarożkiem. Posypujemy całość żółtym serem i ziarenkami, skrapiamy oliwą. Takie ziemniaki owijamy w folię aluminiową, ale „górę” pozostawiamy odkrytą. Wstawiamy danie na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.

Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem to przepis autorski, który pochodzi z bloga http://sio-smutki.blogspot.com

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (246 głosów, średnia: 4,62 z 5)
zapisuję głos...