Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem
Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem
Składniki:
6 dużych ziemniaków,
oliwa,
3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
duża szczypta posiekanego kopru,
3 łyżki gładkiego twarożku,
3 łyżki tartego żółtego sera,
3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo marki Ziarenkowo,
sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy po bieżącą wodą (najlepiej zrobić to szczoteczką), a następnie gotujemy je ok. 20 minut w osolonej wodzie, po czym studzimy.
Górną część odkrawamy i wydrążamy tak, aby wyjąć z niego 3/4 miąższu.
W miseczce mieszamy twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na dno wydrążonych ziemniaków wsypujemy trochę startego żółtego sera oraz po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, po czym wypełniamy ziemniaka przygotowanym wcześniej twarożkiem. Posypujemy całość żółtym serem i ziarenkami, skrapiamy oliwą. Takie ziemniaki owijamy w folię aluminiową, ale „górę” pozostawiamy odkrytą. Wstawiamy danie na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.
Ja ostatnio się zajadam pieczonymi ziemniaczkami.
Często robię pieczone ziemniaczki. Ten przepis też wyprobuje.
Uwielbiam pieczone ziemniaki. Dla mnie najlepsze są z takim sosem jogurtowym plus czosnek
Czasem takie robię.
ziarenka piekło- niebo? nie słyszałam o takich….
Wszystko fajnie i smacznie ale mnie jako wielką fankę ziemniaków bardzo smuci, że aż 3/4 ziemniaka trzeba wydrążyć.
Ma ciut inną wersję. Aby ziemniaka było trochę więcej nacinam go na krzyż ,wypełnia farszem ,owijam folią aluminiową i do piekarnika.
Bardzo fajny i ciekawy przepis.
Zaskakujący i ciekawy przepis 🙂 wypróbuję!
Mniam!
Ziemniaczki to ja uwielbiam w każdej postaci , a im bardziej wymyślny przepis tym lepiej mi smakują , z tego powodu bardzo chętnie wykorzystam podsunięty przez was przepis .
Fajny przepis. Też często robię ziemniaczki pieczone w folii aluminiowej.