Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem
Ziemniaki pieczone w folii, z czosnkiem i twarogiem
Składniki:
6 dużych ziemniaków,
oliwa,
3 ząbki czosnku,
1 mała cebula,
duża szczypta posiekanego kopru,
3 łyżki gładkiego twarożku,
3 łyżki tartego żółtego sera,
3 łyżki ziarenek Piekło-Niebo marki Ziarenkowo,
sól,
pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie myjemy po bieżącą wodą (najlepiej zrobić to szczoteczką), a następnie gotujemy je ok. 20 minut w osolonej wodzie, po czym studzimy.
Górną część odkrawamy i wydrążamy tak, aby wyjąć z niego 3/4 miąższu.
W miseczce mieszamy twaróg z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a także posiekaną drobniutko cebulą i koperkiem, całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Na dno wydrążonych ziemniaków wsypujemy trochę startego żółtego sera oraz po pół łyżeczki ziarenek Piekło-Niebo, po czym wypełniamy ziemniaka przygotowanym wcześniej twarożkiem. Posypujemy całość żółtym serem i ziarenkami, skrapiamy oliwą. Takie ziemniaki owijamy w folię aluminiową, ale „górę” pozostawiamy odkrytą. Wstawiamy danie na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 220 stopni C.