Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem

ziemniaki_grillowane_zapiekane_z_boczkiem

Składniki na danie:  Ziemniaki grillowane zapiekane z boczkiem

  • 15 młodych ziemniaczków
  • 100 ml sosu czosnkowego
  • 3 łyżki Przyprawy do grilla Knorr
  • 15 plasterków boczku
  • 4 pokrojone w cienkie plastry ząbki czosnku
  • 2 strąki ostrej papryki chilli, pokrojonej w plastry
  • 1 spora gałązka rozmarynu, tylko igiełki
  • 3 łyżki Rama Smaż jak szef kuchni, wariant klasyczny

Sposób przygotowania:

  1. Umyj i obierz ze skórki ziemniaki.
  2. Wszystkie ziemniaki poprzecinaj wzdłuż. Umieść w ich środku po plasterku papryki, czosnku i kilku igiełkach rozmarynu.
  3. Przełóż ziemniaki do miski i polej je Ramą. Dodaj Przyprawę do grilla Knorr, która doskonale doprawi danie i wszystko wymieszaj dokładnie.
  4. Zawiń w plaster boczku każdego przygotowanego ziemniaka i wrzuć na aluminiowej tacce na średnio rozgrzany ruszt z pokrywką i przez około 40 minut grilluj. Czas ten zależeć będzie od temperatury grilla. Gotowe ziemniaki powinny być miękkie.
  5. Grillowane ziemniaki podawaj z sosem czosnkowym.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (199 głosów, średnia: 4,74 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Wusia  29 lipca 2016 16:18

    Wypróbuje

    Odpowiedz
  2. luna341  29 lipca 2016 18:02

    Fantastyczne ziemniaczki .jutro mam grilla wi na pewno je zrobię

    Odpowiedz
  3. martucha180  29 lipca 2016 18:50

    Jadłam w wersji pieczonej. Pychota!

    Odpowiedz
  4. kasia87g  29 lipca 2016 20:48

    znam ten przepis i często stosuje

    Odpowiedz
  5. martuska665  1 sierpnia 2016 12:31

    mniamm.. apetyczne..

    Odpowiedz
  6. Jaworka  2 sierpnia 2016 20:25

    Pychotka często robię wszyscy w domu chętni na ziemniaczki z piekarnika a na grillu nie robiłam ich jeszcze

    Odpowiedz
  7. Chabrowa  18 sierpnia 2016 16:56

    Aż mi ślinka pociekła. Kocham ziemniaczki, a w takiej wersji jeszcze nie jadłam 🙂

    Odpowiedz
  8. Aneta  27 września 2016 15:42

    Ojej, jaka szkoda, że trafiłam na ten przepis już po sezonie grillowym 🙁 No nic, zapiszę go na następny rok i na pewno zostanie przeze mnie przetestowany!

    Odpowiedz
  9. xt125x  24 grudnia 2016 18:03

    W lecie muszę zrobić takie ziemniaczki. Już teraz od samego patrzenia ślinka mi cieknie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany