Ziemniaczane kuleczki, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia do smacznej potrawy

Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek.

ziemniaczane-kuleczki_nie-marnuj-jedzenia

ZIEMNIACZANE KULECZKI

 

Składniki:

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 150 g sera (dowolnego)
  • 150 g bułki tartej
  • 10 g szałwii (lub bazylii czy rozmarynu)
  • Sól, pieprz
  • Olej (do smażenia)

 

Sposób przygotowania:

Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy jajka i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno poszatkowaną szałwię. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni i podajemy na gorąco lub odkładamy do lodówki i odgrzewamy w piekarniku na 5 minut przed podaniem.

 

Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (262 głosów, średnia: 4,82 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. framboise  11 listopada 2016 11:26

    ciekawe jak smakuja

    Odpowiedz
  2. kasia87g  11 listopada 2016 12:19

    oo dobry sposób na nowe życie ziemniaków, które zostały nam z obiadu 🙂

    Odpowiedz
  3. martucha180  11 listopada 2016 12:43

    Ładnie się prezentują, ale smak może być dziwny z powodu szałwii.

    Odpowiedz
  4. Wusia  11 listopada 2016 17:43

    Często takie robię z resztek ziemniakow w formie kulek albo placuszkow i dodaj np. papryke, boczek czy cebule.Wariacji jest bardzo duzo w zaleznosci od tego co mamy aktualnie pid reka.

    Odpowiedz
  5. Jaworka  12 listopada 2016 09:29

    U mnie szałwia odpada natomiast inne dodatki owszem może być bazylia papryka czy ser biały z tymi dodatkami często robię z pozostałych ziemniaków ale najczęściej śląskie

    Odpowiedz
  6. ewalub  12 listopada 2016 14:15

    Fajny sposób na urozmaicenie obiadu

    Odpowiedz
  7. Aneta  14 listopada 2016 10:39

    Kiedyś były popularne takie ziemniaczane kuleczki tylko mrożone 🙂

    Odpowiedz
  8. AnnStyl  28 grudnia 2016 16:50

    Fajny prosty przepis, a zapewne smakuje wybornie. U mnie w domu robi się z podobnych składników i trochę z innymi przyprawami takie małe kotleciki albo placuszki. Tez smakują świetnie. A do tego takie rumiane i chrupiące.

    Odpowiedz
  9. marcia7  6 stycznia 2017 11:53

    fajnie przetworzone ziemniaki

    Odpowiedz
  10. efffciaa  11 maja 2017 14:49

    My bardzo lubimy kulki ziemniaczane – pomimo ich tuczących właściwości 🙂 i jeśli nie robię ich sama to często kupujemy je gotowe – mrożone 🙂 ale przepis wypróbuję .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany