Ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami
Jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek? Proponujemy przepis na ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami.
Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool, ekspert kuchni włoskiej i mistrz kulinarnego recyklingu, podpowiada jak sprytnie wykorzystać resztki jedzenia, by nie zmarnował się ani okruszek. Oto przepis na kuleczki ziemniaczane z serem i ziołami
Ziemniaczane kuleczki z serem i ziołami
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 4 jajka
- 150 g sera (dowolnego)
- 150 g bułki tartej
- 10 g szałwii (lub bazylii czy rozmarynu)
- Sól, pieprz
- Olej (do smażenia)
Sposób przygotowania:
Rozgniatamy ziemniaki, dodajemy jajka i starty ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy drobno poszatkowaną szałwię. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w bułce tartej. Smażymy na patelni i podajemy na gorąco lub odkładamy do lodówki i odgrzewamy w piekarniku na 5 minut przed podaniem.
Więcej przepisów na www.akademiakulinarnawhirlpool.pl