Zielony jęczmień, naturalna profilaktyka zachorowań na raka?

Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm w najbliższej przyszłości liczba zachorowań na nowotwory podwoi się. Warto zawczasu zainteresować się zarówno metodami profilaktycznymi jak i czynnikami ryzyka zachorowania.

Zielony jęczmień

W najbliższej przyszłości, według Światowej Organizacji Zdrowia WHO, liczba zachorowań na najpopularniejsze rodzaje chorób nowotworowych podwoi się. Stanie się to w przeciągu zaledwie dwudziestu lat! Zjawisko to jest szczególnie widoczne w krajach rozwiniętych. Rozprzestrzenianiu się raka sprzyja niezdrowy tryb życia panujący w krajach zindustrializowanych tak jak wszechobecne fast foody, nadużywanie tłuszczu, cukru ale także spożywanie zbyt małej ilości warzyw i owoców.

Dużym problem nie jest tylko sama profilaktyka chorób nowotworowych, ale także ich leczenie. Niemieccy lekarze, tacy jak Dr Hans Nieper uważają, że niezwykle istotne w walce z rakiem są zdolności organizmu i silny system immunologiczny. Z tego względu tak istotne jest wzmacniać nasz organizm i system odpornościowy, by osiągnąć zwycięstwo w walce z rakiem lub wręcz zapobiec nowotworom.

Czy wiesz, że organizm, każdego dnia, produkuje od 5000 do 10000 komórek rakowych? Jednak zdrowy organizm z silnym systemem immunologicznym jest w stanie te komórki pokonać!

Jęczmień wzmacnia system immunologiczny do skutecznej walki z rakiem. Oczywiście, nie osiągniemy tego po jednym użyciu. Tylko regularne przyjmowanie jęczmienia wzmocni organizm i sprawi, że będzie zdolny do efektywnego zwalczania komórek rakowych. Zawiera on wszystkie substancje odżywcze wzmacniające naszą odporność. Oczyszcza przewód pokarmowy i poprawia obraz krwi. Odkwasza organizm, a pacjenci z rakiem w wielu przypadkach wykazują acydozę i nadkwasotę.  Prawdopodobnie jest najsilniejszym środkiem przywracającym równowagę kwasowo-zasadową. Jest to bardzo istotne, gdyż to właśnie w jelicie znajduje się bardzo ważna część systemu odpornościowego.

Co więcej zielony jęczmień chroni komórki przed uszkodzeniami, wykazując działanie antyoksydacyjne. Zawdzięcza to między innymi witaminie C i E, prowitaminie A czy selenie. Są to tzw. witaminy antynowotworowe, bardzo często używane w trakcie terapii rakowej. W zielonym jęczmieniu możemy znaleźć także aż dwukrotnie więcej beta karotenu niż w marchewce, co może stanowić skuteczną profilaktykę przed rakiem płuc, co jest szczególnie istotne dla  palaczy. Zielony jęczmień oraz inne zielone warzywa zmniejszają ryzyko wystąpienia takich chorób nowotworowych jak  rak skóry, płuc, jajników czy żołądka. Co więcej, zawarte w zielonym jęczmieniu takie enzymy jak peroksydaza, katalaza czy kompleks SOD są w stanie zapobiec powstawaniu komórek rakowych. Zaś duża zawartość chlorofilu redukuje zdolność czynników rakotwórczych do czynności mutacyjnych.

Dr Y. Hagiwara wykazał, że myszy doświadczalne z chorobami nowotworowymi, karmione jęczmieniem, wykazują wyższy odsetek przypadków wyzdrowienia niż te karmione innym pokarmem.

Rzecz jasna nie można się skupić tylko na przyjmowaniu soku z jęczmienia. Równie istotna jest zbilansowana, zdrowa dieta, bogata w warzywa i owoce, aktywność fizyczna czy unikanie stresu. Zielony jęczmień stanowi jednak bardzo istotny element wspomagający walkę z rakiem oraz stanowiący skuteczną jego profilaktykę. Tym bardziej, że wystarczy tylko jego jedna łyżeczka stosowana regularnie 2-3 razy dziennie.

 

Artykuł został przygotowany właściciela strony jeczmienzielony.pl specjalizującej się w w produkcji preparatów odchudzających i oczyszczających na bazie młodego zielonego jęczmienia.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (110 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. Żanett  14 grudnia 2015 16:43

    Słyszałam o właściwościach odchudzających, a właściwie o tym, że przy piciu jęczmienia nie odczuwa się głodu i nie ma się apetytu. Nie wiem, nie stosuję 🙂

    Odpowiedz
  2. gusia.  14 grudnia 2015 17:29

    Ja wypiłam 2 buteleczki młodego jęczmienia i nawet 1kg nie poszedł w dół.Jednak oprócz tego ma inne walory zdrowotne jak widać 🙂

    Odpowiedz
  3. bbo  14 grudnia 2015 20:36

    Ciekawe czy u mnie by się sprawdził?

    Odpowiedz
  4. lilkawodna  15 grudnia 2015 11:23

    Ja nie potrafię tego wypić z wodą. Po prostu mnie odrzuca. Czy ktoś mi może napisać w jakiej postaci spożywa sproszkowany zielony jęczmień? Do czego go dodajecie?

    Odpowiedz
  5. Patriszia  15 grudnia 2015 21:18

    Bardzo ciekawe, muszę spróbować stosować.

    Odpowiedz
  6. Aneta  16 grudnia 2015 13:33

    Nie wiedziałam, że jęczmień ma takie właściwości.

    Odpowiedz
  7. sylwiawes  28 stycznia 2016 15:29

    Bardzo ciekawy artykuł 🙂

    Odpowiedz
  8. stokrotkapolna  10 marca 2017 07:04

    Jeszcze nigdy nie stosowałam młodego jęczmienia. Bardzo ciekawy i przydatny artykuł. Zawsze warto czytać , i dowiadywać się cennych wskazówek dotyczących naszego organizmu

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany