Zielone zakupy: modnie i ekologicznie
Ekologia to nie tylko segregacja odpadów, zbieranie baterii czy używanie energooszczędnych żarówek. Wypad na zakupy też może być eko: przyjazny naturze, ekonomiczny i zgodny z dzisiejszym trendem, aby dbać o środowisko.
Krok 1: Zrób listę zakupów
Zanim wybierzesz się na zakupy, zrób dokładną listę potrzebnych Ci rzeczy, aby później nie wracać do supermarketu po pojedyncze artykuły. Dzięki temu zmniejszysz zużycie energii oraz koszty związane z twoim przejazdem. To także dobry sposób, aby uniknąć kupowania za dużej ilości jedzenia. Wyrzucanie żywności to nie tylko strata pieniędzy, ale i energii zużytej na jej wyprodukowanie, przygotowanie i często zapakowanie.
Krok 2: Nie gromadź zapasów
Robienie zapasów powoduje, że produkty mogą stracić ważność i trafić do kosza. Nie ulegaj wyprzedażom i promocjom. W artykuły żywnościowe, które kupujesz na bieżąco, lepiej zaopatrywać się w małych osiedlowych sklepach lub na targowiskach. Owoce i warzywa najlepiej kupować z ekologicznych upraw, mięso i jaja od znajomego rolnika, a chleb piec w domu – w końcu nic nie smakuje tak dobrze, jak domowe wypieki!
Krok 3: Podziel się
Niektóre rzeczy możesz kupować na spółkę z sąsiadami, np. kosiarkę do trawy czy narzędzia ogrodnicze. Jeśli mieszkasz z przyjaciółmi, zainwestujcie we wspólną pralkę i zmywarkę. Dzięki temu oszczędzacie energię, a w waszych portfelach zostaje parę dodatkowych złotych.
Krok 4: Myśl globalnie, działaj lokalnie
Postaraj się kupować lokalne artykuły, które nie wymagały dalekiego transportu. W ten sposób oszczędzasz energię potrzebną do przewiezienia ich z zagranicy lub z odległych regionów kraju i masz wpływ na redukcję emisji szkodliwych gazów cieplarnianych powstających w czasie transportu. Jeśli posiadasz mały ogródek, pomyśl nad samodzielną uprawą niektórych warzyw czy ziół. W okresie sezonowym nie kupuj mrożonek warzywnych i owocowych. Zaoszczędzisz energię przeznaczoną na ich przeróbkę, transport oraz przechowywanie. Ponadto świeże produkty są zdrowsze niż mrożone.
Krok 5: Wybieraj „dobre” opakowania
Nie kupuj produktów w zbędnych opakowaniach. Plastikowe tacki dodawane do ciastek lub owoców albo tekturowe opakowania, w których umieszcza się tubkę z pastą do zębów, są – wbrew pozorom – bardzo energochłonne, bo ich wyprodukowanie oraz sam proces pakowania wymaga sporych nakładów energii. Dlatego zamiast soków czy napojów w kartonach, lepiej kupować te w szklanych butelkach, nadających się do ponownego wykorzystania. Wybieraj opakowania, które powstały z wykorzystania surowców wtórnych.
Krok 6: Kupuj sprzęt A+++
W ekologii jakość również ma swoją cenę. Produkty wysokiej klasy są co prawda droższe, ale za to dłużej nam służą i tym samym pozwalają na większą oszczędność. Dlatego warto zainwestować w sprzęt AGD/RTV z etykietą efektywności energetycznej. Dotyczy ona domowych urządzeń AGD/RTV i zawiera informacje o: ilości zużywanej wody i energii przez dane urządzenie, jego wydajności i pojemności. Dzięki temu możesz wybrać sprzęt, który najlepiej odpowiada twoim potrzebom oraz jest energooszczędny. Klasa efektywności energetycznej oznaczana jest w skali od A+++ do D lub od A do G. Najbardziej efektywne są urządzenia w klasie A+++, a najmniej – D lub G. Klasę efektywności energetycznej oblicza się w ten sam sposób dla wszystkich modeli urządzeń tego samego typu. Dzięki temu łatwo możesz porównać kilka pralek czy zmywarek o tej samej ładowności.
Krok 7: Zorganizuj przydomowe targi
Zamiast wyrzucać ubrania, których już nie nosisz, czy przedmioty, których już nie używasz, przekaż je fundacjom, domom dziecka, ośrodkom pomocy społecznej, czy osiedlowym świetlicom. Równie dobrze możesz zorganizować przydomowe targi, polegające na wzajemnej wymianie. Wystaw zabawki, które twoje dzieci już dawno rzuciły w kąt albo nietrafione prezenty od dalekich kuzynów. Jeśli wymienisz je na inne sprzęty, unikniesz kupowania nowych, a ponadto ochronisz środowisko, nie generując odpadów, których obróbka i wywóz dużo kosztują i wymagają ogromnych nakładów energii.
Artykuł powstał we współpracy z Renatą Stępień – ekspertem Rady Programowej Akademii Misia Haribo, specjalistką ds. zrównoważonego rozwoju w Krajowej Agencji Poszanowania Energii S.A.
Akademia Misia Haribo – ogólnopolski program edukacyjno-społeczny dla przedszkoli i szkół. Powstał z myślą o dzieciach, ale też o rodzicach i wychowawcach, którzy chcą rozwiać wszelkie wątpliwości związane z nauczaniem i wychowaniem najmłodszych. Celem realizowanego od 2007 roku projektu jest edukacja poprzez zabawę. Priorytetem tegorocznej edycji Akademii Misia Haribo jest budowanie świadomości ekologicznej u najmłodszych. W przedszkolach akcja przebiega pod hasłem „Oszczędzamy energię z Misiem Haribo”, w szkołach zaś jest to krótkie hasło „Zgaś światło!”. Projekt wspiera Rada Programowa, w skład której wchodzą m.in. psycholodzy, lekarze oraz pedagodzy. Patronem honorowym Akademii Misia Haribo jest Towarzystwo Przyjaciół Dzieci.