Zielone naleśniki z purée z warzyw!

W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Utrzymywanie takiego stanu w dłuższej perspektywie kształtuje złe nawyki żywieniowe i może stać się przyczyną wielu chorób.  Instytut Żywności i Żywienia apeluje: „nie istnieje taka ilość ruchu, która będzie w stanie zneutralizować szkodliwy wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie”. Jak to zmienić? Marka Jurajska wychodzi naprzeciw zarówno tym dużym jak i małym głodomorom, którzy nie mają pomysłu jak przygotować smaczne potrawy z warzyw i proponuje zastosowanie techniki: zdrowie poprzez zabawę! Zielone naleśniki z bąbelkami łączą przyjemne z pożytecznym, dzięki zastosowaniu zdrowych składników tj. woda mineralna, marchewka, natka, bazylia czy groszek i zaangażowaniu całej rodziny w przygotowanie potrawy. Zdrowie nie musi być nudne, a w połączeniu z dobrą zabawą daje spektakularny efekt. Smacznego.

_dsc7410

Zielone naleśniki z purée z warzyw

ciasto:

  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki, posiekanej
  • garść liści bazylii, posiekanej

farsz:

  • 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • szczypta cynamonu
  • 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
  • łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 200 g kalafiora, różyczki
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by „odpoczęło”. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła, marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (241 głosów, średnia: 4,75 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. kasia87g  29 października 2016 07:27

    świetnie się przezntują!

    Odpowiedz
  2. martucha180  29 października 2016 11:01

    Wyglądają niesamowicie!

    Odpowiedz
  3. Wusia  29 października 2016 20:47

    Fajna odmiana ,ale obawiam się, że farsz będzie trochę zbyt płynny. Wypróbuję i ewentualnie wprowadzę małe modyfikacje.

    Odpowiedz
  4. A. czy  29 października 2016 20:51

    O tak 🙂 Wyglądają cudownie smakowicie 🙂

    Odpowiedz
  5. agasam9  30 października 2016 00:25

    wyglądają zachęcająco i do tego są na pewno bardzo zdrowe 🙂

    Odpowiedz
  6. Aneta  3 listopada 2016 10:23

    Bardzo ciekawy przepis 🙂

    Odpowiedz
  7. Jaworka  6 listopada 2016 20:26

    Kolorystycznie wygląda znakomicie ale farsz warzywny do naleśników jednak nie dla mnie wolę tradycyjnie z białym serem i czekoladą lub dżemem

    Odpowiedz
  8. marcia7  6 stycznia 2017 12:04

    super, bo dzieciaki lubią takie kolorowe

    Odpowiedz
  9. efffciaa  11 maja 2017 15:07

    Puree trochę glutowate … to na minus , ale zielone naleśniki robiłam i doskonale smakują z serem żółtym i szpinakiem , a poza tym są bardzo zdrowe i odżywcze .

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany