Zielone naleśniki z purée z warzyw!
W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Utrzymywanie takiego stanu w dłuższej perspektywie kształtuje złe nawyki żywieniowe i może stać się przyczyną wielu chorób. Instytut Żywności i Żywienia apeluje: „nie istnieje taka ilość ruchu, która będzie w stanie zneutralizować szkodliwy wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie”. Jak to zmienić? Marka Jurajska wychodzi naprzeciw zarówno tym dużym jak i małym głodomorom, którzy nie mają pomysłu jak przygotować smaczne potrawy z warzyw i proponuje zastosowanie techniki: zdrowie poprzez zabawę! Zielone naleśniki z bąbelkami łączą przyjemne z pożytecznym, dzięki zastosowaniu zdrowych składników tj. woda mineralna, marchewka, natka, bazylia czy groszek i zaangażowaniu całej rodziny w przygotowanie potrawy. Zdrowie nie musi być nudne, a w połączeniu z dobrą zabawą daje spektakularny efekt. Smacznego.
Zielone naleśniki z purée z warzyw
ciasto:
- 170 g mąki
- 2 jajka
- 250 ml mleka
- 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
- szczypta soli
- łyżka oleju
- 1/2 pęczka natki, posiekanej
- garść liści bazylii, posiekanej
farsz:
- 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
- szczypta cynamonu
- 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
- łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
- 200 g kalafiora, różyczki
- 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 3 łyżki masła
- sól i pieprz
Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by „odpoczęło”. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła, marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.