Zielone naleśniki z purée z warzyw!

W codziennej diecie zarówno dziecka jak i każdego dorosłego człowieka bezwzględnie powinny znajdować się warzywa i owoce, które dostarczają niezbędne dla organizmu witaminy i składniki mineralne. Często bagatelizujemy te zalecenia sięgając po przekąski, które nie mają żadnych wartości odżywczych. Utrzymywanie takiego stanu w dłuższej perspektywie kształtuje złe nawyki żywieniowe i może stać się przyczyną wielu chorób.  Instytut Żywności i Żywienia apeluje: „nie istnieje taka ilość ruchu, która będzie w stanie zneutralizować szkodliwy wpływ złego odżywiania na nasze zdrowie”. Jak to zmienić? Marka Jurajska wychodzi naprzeciw zarówno tym dużym jak i małym głodomorom, którzy nie mają pomysłu jak przygotować smaczne potrawy z warzyw i proponuje zastosowanie techniki: zdrowie poprzez zabawę! Zielone naleśniki z bąbelkami łączą przyjemne z pożytecznym, dzięki zastosowaniu zdrowych składników tj. woda mineralna, marchewka, natka, bazylia czy groszek i zaangażowaniu całej rodziny w przygotowanie potrawy. Zdrowie nie musi być nudne, a w połączeniu z dobrą zabawą daje spektakularny efekt. Smacznego.

_dsc7410

Zielone naleśniki z purée z warzyw

ciasto:

  • 170 g mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 200 ml wody Jurajskiej, gazowanej
  • szczypta soli
  • łyżka oleju
  • 1/2 pęczka natki, posiekanej
  • garść liści bazylii, posiekanej

farsz:

  • 200 g marchwii pokrojonej w kostkę (może być mrożona)
  • szczypta cynamonu
  • 200 g groszku zielonego, rozmrożonego
  • łyżeczka posiekanej mięty lub 1/2 łyżeczki suszonej
  • 200 g kalafiora, różyczki
  • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz

Składniki na ciasto zmiksować, odstawić by „odpoczęło”. Warzywa ugotować osobno w osolonej wodzie, odcedzić, do każdego dodać po łyżce masła, marchew zmiksować z cynamonem, groszek z miętą, a kalafior z gałką, doprawić purée solą i pieprzem. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni (z odrobiną oleju lub klarowanego masła) z dwóch stron, smarować i zawijać w rulony.

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (289 głosów, średnia: 4,66 z 5)
loading... zapisuję głos...