Zielone kanapki – oczaruj rodzinę smakiem i zdrowiem na talerzu
Nie masz pomysłu na szybką przekąskę? Zaraz odwiedzą cię goście i potrzebujesz pomysłowej przystawki? Idealnie sprawdzą się zielone kanapki, które nie tylko świetnie się prezentują, ale również są smaczne, zdrowe i oryginalne. Możesz przygotować je zarówno w wersjach wege, jak i z mięsnymi dodatkami. Koniecznie sprawdź nasze przepisy!
Są smaczne, zdrowe i proste w przygotowaniu. To właśnie zielone kanapki, które wcale nie muszą być nudne. Jak sama nazwa wskazuje, dominuje na nich kolor zielony, a więc są przygotowywane przede wszystkim z warzyw i owoców, ale nie tylko. Nie myśl, że to wyłącznie kawałek chleba z masłem i liściem sałaty. Przedstawiamy kilka oryginalnych przepisów, wśród których prawdziwą gwiazdą jest avocado.
Zielone kanapki – oczaruj rodzinę smakiem i zdrowiem na talerzu
Fit, zdrowo, małokalorycznie – chyba już przyzwyczaiłyśmy się do tego, że te właśnie cechy powinny charakteryzować nasze posiłki. W przeciwnym wypadku, nad czym ubolewamy zwłaszcza my, kobiety, nie będzie nam dane zmieścić się w ulubiona sukienkę lub wejść na drugie piętro bez zadyszki. Okazuje się, że zdrowe jedzenie wcale nie musi być nudne i przede wszystkim niesmaczne. Jeśli lubisz warzywa i przyprawy, za tobą połowa sukcesu. Do tego dołącz niebanalne dodatki które jeszcze bardziej rozpieszczą twoje kubki smakowe. A jeśli dodatkowo nie masz czasu na gotowanie, postaw na zielone kanapki. To nie tylko pomysł na szybką przekąskę, ale też świetna przystawka na spotkanie ze znajomymi czy nawet urodziny twojego dziecka. Tak, jeśli będą wyglądały interesująco pałaszować będą je nawet maluchy, które od zawsze nienawidzą szpinaku. Kanapki możesz przygotować w wersjach dla mięsożerców oraz wege.
Jak przygotować zielone kanapki (podajemy przepisy na kilka kanapek)
Zielone kanapki z avocado
– ze świeżym avocado
Składniki:
- avocado
- kiełki
- twarożek ze szczypiorkiem
- zielone pomidorki
- pieprz
- sól
- czosnek niedźwiedzi
- grahamki
- możesz dodać plaster szynki lub łososia
Przygotowanie:
Połówki grahamek smarujemy twarożkiem ze szczypiorkiem. Jeśli wybieramy opcję dla mięsożerców kładziemy plasterek szynki lub łososia. Następnie układamy przekrojone na pół pomidorki i pokrojone w małe plasterki avokado. Na koniec przyprawiamy i posypujemy kiełkami.
– z pastą z avocado, ogórkiem i oliwkami
Składniki:
- ogórek zielony
- łyżka oliwy
- sok z połowy cytryny
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- łyżka posiekanej kolendry
- 2 główki czosnku
- sól
- pieprz
- chili
- 90 g zielonych oliwek
- bagietka
Przygotowanie:
Avocado rozgnieść w miseczce z czosnkiem, doprawić solą i pieprzem. Dodać startego na grubych oczkach ogórka, od którego wcześniej odcedź wodę. Całość zagnieść z oliwą, sokiem z cytryny oraz posiekanymi kolendrą i pietruszką. Pokroić bagietkę, posmarować gotową pastą i udekorować oliwkami.
– z miąższem z avocado i jajkiem w koszulce
Składniki :
- miąższ z avocado
- jajka (tyle jajek ile kanapek)
- kilka kropel soku z cytryny
- pieprz
- sól
- chleb tostowy pełnoziarnisty
Przygotowanie:
W miseczce rozgnieć miąższ z avocado, dopraw sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Następnie przygotuj jajko w koszulce. Zagotuj wodę w małym garnuszku i dodaj do niej dwie łyżki octu. Jajko wbijamy do osobnej miseczki, a gdy zagotuje się woda mieszamy ją intensywnie widelcem i w „wodny wir” wlewamy jajko. Gotujemy przez 3 minuty, a następnie wyjmujemy i osuszamy je na ręczniku papierowym. Kanapki opiekamy (toster lub patelnia), pierwszą smarujemy avocado, kładziemy jajko w koszulce, przyprawiamy i przykrywamy kromką.
Zielone kanapki ze szpinakiem
Składniki:
- świeży szpinak
- ser feta
- zielone pesto pietruszkowe
- suszone pomidory
- sól
- pieprz
- czosnek w proszku
- graham
Przygotowanie:
2 łyżki sera feta ubijamy z połową słoiczka pesto pietruszkowego na pastę , którą posmarujemy kanapki (można użyć gotowego pesto). Następnie kładziemy na nie zielone pomidory, doprawiamy i przykrywamy liśćmi świeżego szpinaku.
Zielone kanapki z pastą z groszku
Składniki:
- puszka groszku
- 2 łyżki posiekanej świeżej mięty
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki wyciśniętego soku z cytryny
- sól
- pieprz
- parmezan
- chleb pełnoziarnisty
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Następnie smarujemy kanapki i posypujemy parmezanem.
Zielone kanapki z czosnkiem niedźwiedzim
Składniki:
- świeży czosnek niedźwiedzi
- masło
- pieprz
- sól
- ser pleśniowy blue
- bułki pełnoziarniste
Przygotowanie:
Bułki przekrajamy na połówki, smarujemy świeżym masłem, posypujemy poszatkowanym czosnkiem niedźwiedzim, przyprawiamy i posypujemy odrobiną posiekanego sera blue. Wszystko zapiekamy około 10 minut w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku.
Zielone kanapki z pastą z zielonej soczewicy
Składniki:
- pół szklanki zielonej soczewicy,
- cebula
- 30 g kaparów – mogą być z octu
- 40 g zielonych oliwek,
- oliwa
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sos sojowy
- bulion
- zielony ogórek
Przygotowanie:
Soczewicę opłukać, a następnie gotować w bulionie ok. 15 minut – aż zrobi się miękka i odparuje z niej woda. Ostudzić i w tym czasie zeszklić cebulę na oliwie. Następnie wszystkie składniki blendujemy i doprawiamy sosem sojowym. Można podawać z pokrojonym w słupki zielonym ogórkiem.
Zielone kanapki z hummusem z bobu
Składniki:
- Pół kilograma świeżego bobu
- 5 łyżek gotowej pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- 5 listków mięty
- 4 łyzki soku z cytryny lub limonki
- sól
- pieprz
- ostra papryka w proszku
- czarny sezam
- pumpernikiel
Przygotowanie:
Opłukany bób wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 8 minut. Odcedzamy, studzimy, obieramy ze skóry i blendujemy. Dodajemy pozostałe składniki i przyprawy oprócz sezamu i łyżkę wody. Wszystko łączymy w blenderze, aż otrzymamy gładką masę. Na koniec posypujemy ją sezamem i smarujemy kromki. Można udekorować liściem mięty.
Zielone kanapki z gruszką
Składniki:
- gruszka
- rukola
- plastry szynki parmeńskiej (w zależności od ilości kanapek)
- chleb żytni
- masło
- ser gouda zielone pesto
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Kanapki smarujemy masłem, a następnie układamy kolejno warstwę rukoli i pokrojonej w plasterki gruszki. Całość posypujemy odrobiną startego zielonego sera. Wegetarianie mogą zrezygnować z szynki i wybrać większa ilość sera.