Ziele anamu to naturalny „oczyszczacz” organizmu z toksyn, bakterii i grzybów. Poznaj jego niezwykłe właściwości!

Wraz z natrętnymi reklamami środków farmaceutycznych, wszechobecną chemią i rywalizacją firm farmaceutycznych, które narzucają klientom coraz wyższe ceny, zaczęliśmy wracać do tradycyjnych metod leczenia. Wśród nich prym wiedzie ziołolecznictwo, do którego odwoływały się chętnie także nasze babcie i mamy. Jeśli lubicie próbować nowych ziół i przekuwać ich moc na zdrowie całej Waszej rodziny, poznajcie ziele anamu chętnie stosowane w tradycyjnej medycynie amerykańskiej!

Ziele anamu, funkcjonujące także pod nazwami: mucura, tipi, guine, guinea hen weed czy Petiveria alliacea, rośnie naturalnie na terenach Ameryki Południowej i Środkowej oraz w USA. Obecnie jest jednak dostępne także w wielu polskich sklepach zielarskich stacjonarnych i internetowych. Z uwagi na fakt, iż zarówno korzeń, jak i liście tej rośliny wydzielają zapach podobny do czosnku, anamu bywa u nas nazywane trawą czosnkową. Co ciekawe, wiele badań wskazuje na to, że jego właściwości w dużej mierze pokrywają się z właściwościami czosnku. Jakie działanie prozdrowotne wykazuje mucura i w jakich proporcjach należy ją zażywać? Wyjaśniamy!

anamu

źródło: www.unsplash.com; Annie Spratt

Ziele anamu to naturalny „oczyszczacz” organizmu z toksyn, bakterii i grzybów. Poznaj jego niezwykłe właściwości!

Ziele anamu było poddawane badaniom pod kątem jego dobroczynnych właściwości przez ostatnie 25 lat. W tym czasie udało się wyizolować z niego ponad 20 cennych komponentów. Jednym z najbardziej znaczących są flawonoidy, które wykazują zdolność do skutecznego oczyszczania organizmu z toksyn i chronią przed działaniem wolnych rodników. Oczywiście, aby zażywanie tego ziela przyniosło oczekiwane, oczyszczająco-odkwaszające efekty, trzeba przeprowadzić długotrwałą kurację i wykazać się cierpliwością. Pomoże także jednoczesne stosowanie racjonalnej diety, ćwiczenia fizyczne, detoksykacja kwasowa oraz zdrowy sen. Na jakie korzystne działanie możemy liczyć, jeśli dotrzymamy tych warunków?

 

Właściwości zdrowotne anamu:

  • oczyszczanie organizmu z kwasów metabolicznych,
  • zmniejszenie i stabilizacja poziomu cukru we krwi,
  • odkwaszanie organizmu (przynajmniej częściowe),
  • poprawa naturalnej odporności,
  • działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
  • zapobieganie nowotworom i białaczce,
  • leczenie stanów zapalnych,
  • wsparcie w leczeniu artretyzmu,
  • poprawa pracy mózgu (szczególnie pamięci),
  • uśmierzanie bólu (zarówno w wersji do picia, jak i wcierane w skórę),

 

Jak stosować ziele anamu?

Aby osiągnąć najlepsze rezultaty kuracji, powinno się wybrać naturalnie wyrośnięte zioła, rosnące bez wsparcia środków chemicznych i z dala od zanieczyszczeń. Tak pozyskane, ususzone zioła należy dawkować po łyżce suszu na litr wrzątku i pić dwa razy dziennie po pół kubka, najlepiej na pusty żołądek.

Na zdrowie!

Uwaga: ze względu na działanie obkurczające macicę, anamu w żadnym wypadku nie może być zażywane przez kobiety ciężarne. Nie zaleca się go także osobom cierpiącym na zaburzenia krzepliwości krwi.

 

Słyszałyście już o tym niezwykłym czosnkowym zielu? Wypróbujecie je?

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (54 głosów, średnia: 4,89 z 5)
zapisuję głos...