Ziele anamu to naturalny „oczyszczacz” organizmu z toksyn, bakterii i grzybów. Poznaj jego niezwykłe właściwości!
Wraz z natrętnymi reklamami środków farmaceutycznych, wszechobecną chemią i rywalizacją firm farmaceutycznych, które narzucają klientom coraz wyższe ceny, zaczęliśmy wracać do tradycyjnych metod leczenia. Wśród nich prym wiedzie ziołolecznictwo, do którego odwoływały się chętnie także nasze babcie i mamy. Jeśli lubicie próbować nowych ziół i przekuwać ich moc na zdrowie całej Waszej rodziny, poznajcie ziele anamu chętnie stosowane w tradycyjnej medycynie amerykańskiej!
Ziele anamu, funkcjonujące także pod nazwami: mucura, tipi, guine, guinea hen weed czy Petiveria alliacea, rośnie naturalnie na terenach Ameryki Południowej i Środkowej oraz w USA. Obecnie jest jednak dostępne także w wielu polskich sklepach zielarskich stacjonarnych i internetowych. Z uwagi na fakt, iż zarówno korzeń, jak i liście tej rośliny wydzielają zapach podobny do czosnku, anamu bywa u nas nazywane trawą czosnkową. Co ciekawe, wiele badań wskazuje na to, że jego właściwości w dużej mierze pokrywają się z właściwościami czosnku. Jakie działanie prozdrowotne wykazuje mucura i w jakich proporcjach należy ją zażywać? Wyjaśniamy!
Ziele anamu to naturalny „oczyszczacz” organizmu z toksyn, bakterii i grzybów. Poznaj jego niezwykłe właściwości!
Ziele anamu było poddawane badaniom pod kątem jego dobroczynnych właściwości przez ostatnie 25 lat. W tym czasie udało się wyizolować z niego ponad 20 cennych komponentów. Jednym z najbardziej znaczących są flawonoidy, które wykazują zdolność do skutecznego oczyszczania organizmu z toksyn i chronią przed działaniem wolnych rodników. Oczywiście, aby zażywanie tego ziela przyniosło oczekiwane, oczyszczająco-odkwaszające efekty, trzeba przeprowadzić długotrwałą kurację i wykazać się cierpliwością. Pomoże także jednoczesne stosowanie racjonalnej diety, ćwiczenia fizyczne, detoksykacja kwasowa oraz zdrowy sen. Na jakie korzystne działanie możemy liczyć, jeśli dotrzymamy tych warunków?
Właściwości zdrowotne anamu:
- oczyszczanie organizmu z kwasów metabolicznych,
- zmniejszenie i stabilizacja poziomu cukru we krwi,
- odkwaszanie organizmu (przynajmniej częściowe),
- poprawa naturalnej odporności,
- działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze,
- zapobieganie nowotworom i białaczce,
- leczenie stanów zapalnych,
- wsparcie w leczeniu artretyzmu,
- poprawa pracy mózgu (szczególnie pamięci),
- uśmierzanie bólu (zarówno w wersji do picia, jak i wcierane w skórę),
Jak stosować ziele anamu?
Aby osiągnąć najlepsze rezultaty kuracji, powinno się wybrać naturalnie wyrośnięte zioła, rosnące bez wsparcia środków chemicznych i z dala od zanieczyszczeń. Tak pozyskane, ususzone zioła należy dawkować po łyżce suszu na litr wrzątku i pić dwa razy dziennie po pół kubka, najlepiej na pusty żołądek.
Na zdrowie!
Uwaga: ze względu na działanie obkurczające macicę, anamu w żadnym wypadku nie może być zażywane przez kobiety ciężarne. Nie zaleca się go także osobom cierpiącym na zaburzenia krzepliwości krwi.
Słyszałyście już o tym niezwykłym czosnkowym zielu? Wypróbujecie je?