Żeberka z grilla na ostro
Składniki na Żeberka z grilla na ostro:
- – 1 kg żeberek
- – ½ l piwa
- – 1 łyżeczka Sosu piri-piri Tarsmak
- – 2 średnie cebule
- – 4 liście laurowe
- – 5 kulek ziela angielskiego
- – kilka ziaren jałowca
- – sól, pieprz do smaku
Sos do smarowania:
- – ½ szklanki marynaty z żeberek
- – 4 łyżki oleju
- – 3 wyciśnięte ząbki czosnku
- – 1 łyżeczka sosu piri-piri
- – 1 łyżka miodu
Wykonanie:
Do piwa dodać sos piri-piri, pokrojoną w cząstki cebulę, wszystkie przyprawy i całość wymieszać w misce z pokrojonymi na porcje żeberkami. Przełożyć do garnka, ugnieść i wstawić do lodówki na 24 godziny. Wszystkie składniki sosu do smarowania dokładnie wymieszać. Żeberka odsączyć z marynaty, posmarować sosem i grillować z obu stron na złoty kolor. Podczas grillowania ponowić smarowanie.
Żeby dodatkowo wzmocnić ostrość, można podawać z Sosem piri-piri Tarsmak.