Żeberka wołowe Jack Daniel’s tennessee Honey

Żeberka wołowe Jack Daniel’s tennessee HoneySkładniki na żeberka wołowe Jack Daniel’s tennessee Honey:

  • 2 kg żeberek wołowych
  • 200 ml Jack Daniel’s® Tennessee Honey + trochę do smarowania podczas pieczenia
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
  • oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • sól morska

Sposób przygotowania:

Żebra potnij na spore kawałki, po czym zrób marynatę. Ściągnij z gałązki rozmaryn, drobno posiekaj i wsyp do naczynia. Dodaj 200 ml Jack Daniel’s® Tennessee Honey, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie wymieszaj wszystkieskładniki. Mieszanką natrzyj wszystkie kawałki mięsa, przykryj i marynuj kilka godzin lubcałą noc.

Piecz na rozgrzanym grillu, układając mięso bardziej z boku, nie centralnie. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 h. Co jakiś czas smaruj żeberka mieszanką oliwy z oliwek i Jack Daniel’s® Tennessee Honey, obracając je, by piekły się równomiernie. Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka możesz podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy z oliwek i Jack Daniel’s® Tennessee Honey, na koniec posypane solą morską i pieprzem.

 

Oceń ten artykuł:

1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek (161 głosów, średnia: 4,40 z 5)
zapisuję głos...
Komentarze
  1. lilkawodna  2 sierpnia 2014 14:31

    Jak dla mnie to za mocno spalone.

    Odpowiedz
  2. bbo  2 sierpnia 2014 19:36

    Bez JD z pewnością lepsze.

    Odpowiedz
  3. martucha180  3 sierpnia 2014 11:10

    Nie dla mnie.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany