Żeberka wołowe Jack Daniel’s tennessee Honey
Składniki na żeberka wołowe Jack Daniel’s tennessee Honey:
- 2 kg żeberek wołowych
- 200 ml Jack Daniel’s® Tennessee Honey + trochę do smarowania podczas pieczenia
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1-2 gałązki świeżego rozmarynu
- oliwa z oliwek do smarowania podczas pieczenia
- pieprz czarny świeżo mielony
- sól morska
Sposób przygotowania:
Żebra potnij na spore kawałki, po czym zrób marynatę. Ściągnij z gałązki rozmaryn, drobno posiekaj i wsyp do naczynia. Dodaj 200 ml Jack Daniel’s® Tennessee Honey, 2 łyżki oliwy z oliwek oraz sól morską i świeżo mielony pieprz, po czym dokładnie wymieszaj wszystkieskładniki. Mieszanką natrzyj wszystkie kawałki mięsa, przykryj i marynuj kilka godzin lubcałą noc.
Piecz na rozgrzanym grillu, układając mięso bardziej z boku, nie centralnie. Żebra wołowe potrzebują czasu, aby mięso zmiękło, więc powinny się piec minimum 2-2,5 h. Co jakiś czas smaruj żeberka mieszanką oliwy z oliwek i Jack Daniel’s® Tennessee Honey, obracając je, by piekły się równomiernie. Zbyt duża temperatura i za krótki czas pieczenia spowodują, że mięso będzie twarde. Żeberka możesz podać z grillowanymi ziemniakami, również doprawionymi mieszanką oliwy z oliwek i Jack Daniel’s® Tennessee Honey, na koniec posypane solą morską i pieprzem.